SBB tegen verbod op schieten wilde katten

Staatsbosbeheer is allerminst blij met eendinsdag in de Tweede Kamer aangenomen motie van de Partij voor de Dieren (PvdD). Als de motie door de minister wordt uitgevoerd, wordt het verboden om verwilderde katten af te schieten. 'Een bedreiging voor de vogels in het Texelse duingebied', vertelt Erik van der Spek, woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Volgens Van der Spek kan men beter een manier vinden waardoor mensen beter op hun katten passen. 'Ik weet zeker dat er dan ook een stuk minder katten worden doodgereden.' De beeldvorming op dit gebied helpt volgens de boswachter ook niet mee. 'Jonge spelende katjes zien er nou eenmaal heel schattig uit, dat snap ik ook. Maar doordat Texel weinig last heeft van andere predatoren, hooguit een enkele hermelijn of een egel die een ei opeet, is Texel in principe een ideaal vogeleiland. De verwilderde katten vormen hiervoor een bedreiging, is dat dan niet zielig? Katten komen van nature niet voor hier in de duinen en de bossen.' Bovendien schort het bij de maatregel aan een oplossing. 'We maken gebruik van vangkooien en vroeger ving de Dierenbescherming de dieren op, maar die kunnen het aantal ook niet aan', legt Van der Spek uit. Als het aan Partij voor de Dieren ligt, kan het verbod niet snel genoeg worden ingevoerd. Fractievoorzitter Marianne Thieme heeft direct na de aanname van de motie een brief gestuurd naar de regering, waarin ze vraagt hoe de motie uitgevoerd gaat worden. Op dit moment mag er nog in zeven provincies in Nederland op wilde katten gejaagd worden. Jaarlijks worden tussen de 8.000 en de 13.500 katten afgeschoten. Volgens de PvdD gaat het hierbij niet alleen om verwilderde katten, maar vallen ook huiskatten ten prooi aan de jagers. Op de website van de partij geeft Thieme aan dat ze nu wil weten hoe de staatssecretaris het probleem aan gaat pakken. Ze vindt dat er diervriendelijke alternatieven moeten komen. 'Als gezegd, de Dierenbescherming vangt ze niet op. Ik moet maar zien hoe de staatssecretaris dit op gaat lossen. Er dreigt voor Texel een groot probleem als het voorstel daadwerkelijk leidt tot een verbod. De katten brengen veel schade toe aan de natuur en zijn voor veel dieren doodsoorzaak nummer één ', besluit Van der Spek.

Bedrijventerrein

Uitbreiding van bedrijventerrein op het eiland mag pas aan de orde komen als eerst duidelijk is wat er met verouderde bedrijventerreinen kan gebeuren.

Dat heeft de gemeenteraad unaniem besloten tijdens de begrotingsraad. Texel heeft de mogelijkheid om de hoeveelheid bedrijventerrein met drie hectare uit te breiden (bij Oudeschild en Oosterend), maar daar wil de raad niet zomaar aankomen. 'In verband met de schaarse ruimte en het behoud van het open landschap is het wenselijk eerst onderzoek te doen naar herstructering voordat het tot ontwikkeling van nieuwe terreinen komt.' Als het ooit tot uitbreiding komt, moet nieuw bedrijventerrein ook passend bij het omliggende landschap worden gemaakt.