Texelaars kunnen daling lokale

lasten tegemoet zien in 2014

Texelaars betalen in 2014 minder belasting aan de gemeente dan dit jaar. Dat komt door een verlaging van de rioolbelasting en de afvalstoffenheffing.

Met name de rioolheffing daalt flink; die gaat volgend jaar met €48,98 omlaag naar €253,-per aansluiting.

De daling heeft volgens wethouder Frans Visman (financiën) diverse oorzaken: de kosten voor onderhoud aan het riool zijn lager geworden door nieuwe technieken, de levensduur van de riolering is langer en subsidies voor onderhoud waren te laag ingeschat. Ook de eigen bijdrage van bewoners in het buitengebied pakte hoger uit dan verwacht.

Het leidde ertoe dat de gemeente eind 2012 ongeveer twee miljoen euro in kas had voor het riool en dat is meer dan nodig. Volgens wethouder Visman volgt nog een precieze uitwerking van de cijfers, maar is er bij de begrotingsraad alvast voor gekozen het tarief in ieder geval omlaag te brengen.

De gemeente begon in 2008 met een jaarlijkse boventrendmatige verhoging van de rioolbelasting om een budget voor onderhoud op te bouwen. Dat gebeurde om te voorkomen dat de tarieven in één keer fors zouden stijgen. Sinds die tijd stonden vernieuwingen in het rioolonderhoud echter ook niet stil.

Op het gebied afvalstoffenheffing zijn Texelaars volgend jaar eveneens minder kwijt. Die belasting daalt met 6,5 procent. Een eenpersoonshuishouden betaalt €10,34 minder en een huishouden dat uit meerdere personen bestaat betaalt €16,66 minder. De reinigingsrechten voor bedrijfsafval gaan ook met 6,5 procent omlaag.

De opbrengst van de Onroerend Zaak Belasting moet volgend jaar 1,75 procent hoger zijn dan dit jaar. Dat is net als voorgaande jaren een trendmatige verhoging. Op pagina 7 staat een uitgebreid overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de lokale belastingen.