De stuifdijk bij paal 11 is bijna voltooid.
De stuifdijk bij paal 11 is bijna voltooid. Foto: Gerard Timmerman

Uit de Texelse Courant van 15 november 1963

Kado-show: 'Kogers Actiever Dan Ooit'

Om te voorkomen dat de zee tussen paal 11 en 12 bezit zou nemen van valleien achter de eerste duinen, liet Rijkswaterstaat in 1963 groot materieel uitrukken. Over een lenge van meer dan één kilometer werd een lange duindijk aangelegd, waarmee de firma Wijnands uit Werkendam een paar maanden geleden aan de slag was gegaan. Helmplanters hadden driekwart miljoen helmplantjes gepoot. Het project kostte bijna tweehonderdduizend gulden. De aanleg kwam geen dag te vroeg, kort nadat de dijk was gelegd deed de zee met storm en hoog water een poging het gebied binnen te dringen, vergeefs.

In hotel Lakeman in Den Burg vergaderde het comité 'Texel 550 jaar stad'. Er werden spijkers met koppen geslagen. Er was een ontwerp-datumschema vastgesteld voor de activiteiten komende zomer. De oude vertrouwde kermis in het centrum zou weer terugkeren.

Burgemeester C. (Cees) de Koning opende in het vernieuwde Hotel De Toekomst in De Koog een door de middenstand georganiseerde expositie, de 'Kado-show', een afkorting van 'Kogers Actiever Dan Ooit'.