Israëlische journalisten luisteren naar uitleg over zilte teelt.
Israëlische journalisten luisteren naar uitleg over zilte teelt. Foto: Harry de Graaf

Israëliërs bekijken Texelse energie

De zilte teelt van aardappelen en groenten spreekt hem wel aan, zegt de Israëlische journalist Boaz Bin-Nun bedachtzaam wanneer hem gevraagd wordt naar de indrukken van Texel.

Samen met andere Israëlische journalisten, allen gespecialiseerd in energie, bracht hij dinsdag een bezoek aan het eiland voor een tour langs diverse energieprojecten en de zilte teelt.

De energievoorziening van Israël is sterk op gas gebaseerd (er liggen een paar grote velden voor de kust waar het land nog tientallen jaren mee vooruit kan), maar er ontstaat ook meer belangstelling in de opwekking van duurzame energie.

Veel belangstelling was er onder meer voor een energie-installatie van SmartSolarArtTexel in Eierland waar met behulp van halfronde spiegels op het water warmte uit de zon wordt opgevangen. De gewonnen energie is er gebruikt voor bijvoorbeeld het ontzilten van water.

Tijdens de bijeenkomst werd geopperd dat zo'n installatie het goed zou doen in de woestijn. Ongeveer de helft van Israël bestaat uit de Negev woestijn.