Erna Drijver: geregeld scholing volgen om bij te blijven als wijkverpleegkundige.
Erna Drijver: geregeld scholing volgen om bij te blijven als wijkverpleegkundige. Foto: Jeroen van Hattum

'Niemand kiest ervoor om ziek te worden'

'Zorg wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 hopelijk een belangrijk thema', aldus wijkverpleegkundige Erna Drijver uit Oosterend. 'Soms lijkt het meer over handhaving en de Groeneplaats te gaan, terwijl zorg ook een belangrijk item is.'

Als wijkverpleegkundige op het eiland maakt Erna dagelijks de praktijk mee. De zorg is dankbaar werk, maar het kan ook zwaar en belastend worden als de druk te groot wordt.

Met de verschuiving van zorgtaken van het Rijk naar de gemeente zal het onderwerp zorg geregeld in de nieuwe gemeenteraad voorbij komen. Een paar jaar geleden, toen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning werd ingevoerd, ging de huishoudelijke zorg al over naar de gemeente en in 2015 gebeurt hetzelfde met grote delen van de AWBZ. Alleen de zwaarste en langdurige zorg wordt dan nog uit de AWBZ betaald. De rest komt voor rekening van gemeenten en zorgverzekeraars.

Erna: 'Zo'n verschuiving kan goed uitpakken, maar het is wel belangrijk dat er evenwicht blijft. Er moet voldoende geld voor de gemeente zijn om bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige aan alle taken toe te laten komen.' Een risico is dat uit kostenoverweging van lieverlee toch meer en meer een beroep op mantelzorgers wordt gedaan en daar moet volgens Erna voor worden gewaakt.

'Mantelzorgers doen harstikke goed werk, maar je mag van hen niet hetzelfde verwachten als van iemand die scholing volgt om BIG-geregisteerd te zijn.' Dat houdt in dat iemand bevoegd is bepaalde medische handelingen uit te voeren.

Ze benadrukt geen pleidooi voor eigen parochie te houden, maar wel voor de wijkverpleging in het algemeen en daarmee ook het belang van mensen die zorg nodig hebben en mantelzorgers. 'Mensen in de wijkverpleging zijn bereid keihard te werken, maar ook dat moet niet teveel onder druk komen. Het is nu al vaak schipperen om overal aan toe te komen, omdat bijvoorbeeld geen rekening wordt gehouden met reistijd. En soms heb je ook meer tijd nodig voor mensen die net slecht nieuws te horen hebben gekregen. Als die in tranen zijn, kun je ook niet zomaar door naar de volgende adres.' Ze wijst erop dat er straks ook meer zorg zal moeten worden verleend aan mensen die dementerend worden of psychische problemen hebben.

Erna, zelf werkzaam bij ZorgHulp dat actief is in West-Friesland en op Texel, speelt in op uitspraken van professor Arnold Heertje en directeur Brigitte Hollands van Texels Welzijn dat mantelzorgers niet als 'onbetaalde arbeidskrachten' moeten worden beschouwd. Tijdens de lezing van Heertje vorige week op de OSG uitte ze ook al haar zorgen.

Volgens Erna moet een raad in de toekomst eveneens waken voor beknibbeling op de huishoudelijke verzorging. 'Je ziet nu in de praktijk dat iemand soms drie uur huishoudelijk verzorging per week krijgt toegewezen. Dat is niet veel als je in die tijd een heel huishouden moet doen. Bovendien heeft het ook weer invloed op iemands welzijn of je in een schoon of vies huis leeft.' Erna: 'Er wordt vanuit gegaan dat je eerst op je eigen netwerk terugvalt als je zorg nodig hebt. Maar niet iedereen heeft dat of je kinderen wonen aan de overkant. Dan is het belangrijk dat er goede zorg is als er wat aan de hand is. Niemand kiest ervoor ziek te worden. Ik hoop dus dat zorg een belangrijke plek krijgt in de verkiezingsprogramma's.'