Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

@TXL

Waanzin

Waanzin Texel. Sinds twee weken mag ik mezelf noemen tussen het rijtje van mensen die meegedaan hebben. Toch gingen er sommige dingen niet zo goed. Heel grappig achteraf, maar te voorkomen. Bij deze: de Waanzinnige handleiding voor wie van plan is mee te doen.

1.Zorg altijd en eeuwig voor goede schoenen. Ten eerste is op blote voeten totaal niet praktisch, maar wanneer je schoenen niet helemaal goed zitten of toch eigenlijk nét een half maatje te klein zijn, denk dan vooral niet: 'ach, we fietsen toch alleen maar'. Dat is dus niet zo, heb ik gemerkt. Je loopt wel.

2.Wanneer de mogelijkheid bestaat, draag dan een fietsbroek. Of draag een broek met een ingebouwd kussentje erin. Na een nachtje onafgebroken gefietst te hebben zullen je billen (plus 'bilbotten' waarvan je niet eens wist dat je ze had) dat erg waarderen.

3.Neem veeel eten mee. Ideaal, wanneer je de hele nacht fietst verbrand je zoveel calorieën dat je werkelijk alles kan eten wat je wil. Dus, grote repen snickers, ontbijtplakken, krentenbollen. Het is op voordat je het doorhebt.

4.Zorg voor een fiets. Dat ten eerste, maar eigenlijk dan ook een fiets met versnellingen. Een fiets zonder versnellingen gaat minder snel (ja, we blijven wel fanatiek) en daarnaast kan het nogal vervelend voor je enkels worden doordat je meer trapt dan nodig is. Nóg meer trappen dus.

5.Zorg voor een leuk team. En dat had ik. Iedereen bij ons had haar eigen kwaliteiten, en samen sleepten we er ons doorheen, met de benodigde steun. Bedankt meiden.

Een aantal dingen verschillen elk jaar, zoals de slaapplaats. Dit jaar heb ik het legerkamp 'getroffen' . Heel vet om er een keer te zijn, om te zien hoe het er daar uitziet en wat ze daar doen. Maar om kwart voor 6 op appèl staan om ochtend gymnastiek te doen nadat je nog geen twee uur van de fiets af was? Naja het was eigenlijk best leuk. Voor een nachtje. Ik zou ook zo nog een keer mee doen, maar dan wel pas na mijn eigen handleiding gelezen te hebben.

Katja Schraag