'Op Groeneplaats niet bouwen voor leegstand'

Wethouder Eric Hercules wil in december met de gemeenteraad praten over het tempo waarin nieuwbouw op de Groeneplaats in Den Burg zou moeten worden ontwikkeld.

Dat liet de wethouder gisteravond weten tijdens de begrotingsraad. De Groeneplaats kwam daar aan de orde door een voorstel van Texel 2010 om te stoppen met de ontwikkeling van plannen en de Groeneplaats gewoon onbebouwd te laten zoals die is.

Duidelijk was dat dat voorstel geen steun van de meerderheid zou krijgen, maar Texel 2010 staat niet alleen. GroenLinks schaarde zich al eerder achter Texel 2010 met een voorstel om de Groeneplaats vrij te houden en gisterenavond liet ook de VVD van zich horen.

Raadsleden Marjan de Groot en Jur Schuiringa stelden beiden dat er niet voor leegstand moet worden gebouwd. De Groot vroeg zich af of er mogelijk een knip in de plannen te maken is, zodat die apart gelegd kunnen worden tot een moment dat er geen crisis meer is. 'We maken ons er zorgen over dat je anders voor leegstand aan het bouwen bent.'

De Groot vond dat wethouder Hercules goede uitleg over de noodzaak van nieuwbouw moest geven. Hercules ging inhoudelijk niet echt op die materie in, maar vond het zinnig om erover te discussieren. 'We hebben hier onze ogen en oren ook niet dicht zitten.'

Hij wees erop dat in december het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum van Den Burg in de gemeenteraad aan de orde komt en dat is volgens hem een geschikt moment om over 'temporisering, fasering en tijdelijke inrichting' van de Groeneplaats te praten.

Hercules vroeg de raad niet mee te gaan in het voorstel van Texel 2010 om alles te stoppen. 'Ga er niet met de botte bijl doorheen, dat zou visieloos zijn.' Poster besloot daarop zijn voorstel niet in stemming te laten komen, maar te wachten tot december.

PvdA en CDA lieten blijken door te willen gaan met nieuwbouw. Nils Lely (PvdA) trok een vergelijking met diverse historische panden in het centrum die de afgelopen jaren zijn hersteld. Stoppen met de Groeneplaats zou volgens hem nadelig uitpakken voor het opknappen van historische panden. Ben Zegeren (CDA) merkte op dat nieuwbouw juist ook een aantrekkende werking kan hebben op mensen om zich in het centrum van Den Burg te vestigen. 'Zorg ervoor dat het centrum weer een centrum wordt.'

Donatie

De raad trekt één euro per Texelaar uit voor hulp aan Syrië en één euro per Texelaar voor hulp aan de Filipijnen. Dat is gisteravond besloten. Niet elke partij vond dat er gemeenschapsgeld aan de twee door oorlog en een tyfoon getroffen landen moest worden besteed, maar uiteindelijk bleek een meerderheid van PvdA, CDA, GroenLinks en Texel 2010 voor te zijn. Het gaat in totaal om een bedrag van circa €27.000,- dat ten laste wordt gebracht van het gemeentelijk budget voor onvoorziene kosten.