Raad: geen geld voor aanschaf 

extra brandweerwagen De Koog

Texels Belang, D66, VVD en CDA willen geen geld uittrekken voor de mogelijke aanschaf van een extra wagen om die voor de brandweer in De Koog te stallen.

De partijen haalden gisteravond een streep door een voorstel van het college om €120.000,- voor een hulpverleningswagen en €250.000,- voor huisvesting opzij te zetten.

Volgens burgemeester Francine Giskes is dat niet goed voor de verhoudingen met andere gemeenten binnen de veiligheidsregio Noord-Holland Noord, omdat daar geeist wordt dat het dekkingspercentage van de brandweer op Texel een stuk omhoog gaat.

De brandweer voldoet op papier nu in 13 procent van de gevallen aan de wettelijke eis om binnen een paar minuten ter plekke te zijn en dat moet 70 procent worden. Die eis komt voort uit de regionalisering van de brandweer waarbij alle gemeentelijke korpsen worden samengevoegd tot één korps voor de regio.

De politieke partijen stemden tegen, omdat zij zich niet door de regio met de rug tegen de muur wilden laten zetten. Volgens Willem Vlas (TB) was er sprake van een situatie waarbij de gemeenteraad op het laatste moment op de hoogte werd gebracht en eigenlijk nog alleen maar ja kon knikken.

Volgens de partijen is het nogal een uitgave die verwacht wordt en kan er beter geld worden besteed aan het voorkomen van brand. Er heerste ook verbazing dat het dekkingspercentage binnen regionaal verband niet goed wordt bevonden, terwijl eerder de gedachte leefde dat met de realisatie van het PHH-gebouw aan de Pontweg in Den Burg de zaken goed geregeld waren.

Burgemeester Giskes respecteerde het besluit van de raad, maar verhulde niet dat er nu een paar pittige gesprekken wachten met andere gemeenten in de veiligheidsregio. Volgens de burgemeester willen die zien dat Texel werkt aan het verbeteren van de dekking.