Symposium 

trekvogels

Op het NIOZ wordt donderdag 14 november een mini-symposium gehouden over de rol van Banc d'Arguin in Mauritaniƫ voor trekvogels.

Banc d'Arguin is een natuurgebied, vergelijkbaar met de wadden, waar veel trekvogels die in de zomer op Texel verblijven overwinteren. Vanaf 13.05 uur houden diverse medewerkers van het NIOZ lezingen over dat gebied, andere kustgebieden en hun rol in de levenscyclus van trekvogels. Dat gebeurt in de collegezaal van het instituut op 't Horntje.

Sprekers zijn onder andere Theunis Piersma, Matthijs van der Geest en Tamar Lok uit Den Burg die beiden op vrijdag 15 november op de Rijksuniversiteit van Groningen gaan promoveren. Lok stelde vast dat steeds meer lepelaars ontdekken dat ze beter in Spanje, Portugal en Frankrijk kunnen overwinteren dan in het West-Afrikaanse land.

Lepelaars die doorvliegen naar Banc d'Arguin zijn over het algemeen slechter af dan hun soortgenoten die in Europa blijven. Het is een ontwikkeling die echter langzaam gaat, omdat veel lepelaars over het algemeen nogal honkvast en traditiegetrouw zijn ingesteld. Belangstellenden voor het mini-symposium kunnen zich aanmelden via tamar.lok@nioz.nl.