Sinterklaas wordt bij zijn ontvangst zaterdag feestelijk onthaald door de jeugd.
Sinterklaas wordt bij zijn ontvangst zaterdag feestelijk onthaald door de jeugd. Foto: Archief Texelse Courant

Feestelijke intocht van

Sinterklaas op Texel

Jong en oud lopen zaterdag 16 november uit voor de intocht van Sinterklaas. Om 12.30 uur meert de stoomboot af in de haven van Oudeschild en worden Sint en zwarte pieten welkom geheten door burgemeester Francine Giskes. Hieronder het programma. 

Met de intocht wordt ook dit jaar weer groots uitgepakt om er een mooi kinderfeest van te maken. Er is sinterklaasmuziek, pepernoten en op het havenplein heerst een vrolijke stemming als in de verte de stoomboot zichtbaar zal zijn. Sinterklaas en, geheel volgens traditie, met aan boord ook een grote schare zwarte pieten, zetten koers naar Texel. De discussie in het land over zwarte pieten is voor zover bekend voorbij gegaan aan het eiland, geen ingezonden brieven in deze krant en ook de rechter heeft er hier geen uitspraak over hoeven doen. Alles dus als vanouds, Janine de Bruijn vervult de rol van gastvrouw.

Na aankomst in Oudeschild neemt Sinterklaas de tijd om kinderen toe te spreken, de hand te schudden en hun verlanglijstjes in ontvangst te nemen. Zwarte pieten delen pepernoten uit op het havenplein en gaan met de kinderen op de foto.

Den Burg

Na de feestelijkheden in Oudeschild begeeft Sinterklaas zich spoorslags naar Den Burg, waar de rondgang door het dorp om 14.00 uur start. Voorafgegaan door fanfare KTF en daar achter de koets met Sint en pieten start de optocht bij de Burgemeester De Koninghal. De route is als volgt: Koninghal / Elemert / Pieter v. Cuykstr / Keesomlaan / Elemert / Parkstraat / Weverstraat / Hogerstraat /Gasthuisstraat / De Zes (Gollards) / /FANFARE door Kogerstraat naar Steenenplaats /Sint via Burgerhoutstraat, Waalderstraat naar Steenenplaats, dan samen verder via Binnenburg / Groeneplaats.

Er wordt gezongen, leden van de Scouting delen vlaggetjes uit. Voor de kinderen is er bij de Lindeboom gratis chocolademelk. Om 14.30 uur start een feestelijk programma op Groeneplaats. Sint en Pieten arriveren daar om 14.45 uur. Het programma duurt tot 15.30 uur, waarna Sint naar De Gollards vertrekt.

Oosterend

Oosterenders kunnen Sinterklaas komende zaterdag opwachten aan de Achtertune, bij het brandweerhuisje. Of ze kunnen samen met Excelsior en de percussieband om 14.00 uur bij de Bijenkorf verzamelen en Sinterklaas tegemoet lopen. De stoet maakt gezamelijk maken een ronde door Oosterend en eindigt in de Bijenkorf waar zich een bijzonder verhaal zal afspelen.

De Cocksdorp

Sinterklaas maakt zijn opwachting ook 'Achter de Rugediek'. In De Cocksdorp maakt Sinterklaas zondag 17 november zijn entree. Er wordt verzameld om 15.00 uur op de hoek Molenlaan, Kikkertstraat. De stoet maakt een ronde door het dorp en eindigt in Het Eierlandse Huis, waar voor de kinderen een leuk programma is samengesteld.

De Koog en Den Hoorn

In De Koog en Den Hoorn arriveert Sinterklaas een week later, op zaterdag 23 november. Nadere berichtgeving volgt.