Bijna tweeduizend euro voor Beetlejuice

De voorstelling Beetlejuice heeft bijna tweeduizend euro opgeleverd.

Dat konden organisatoren Karleen van Dee, Iris Dorst en Maroucha Stolk zondag na afloop van de tweede voorstelling in theater De Kiekendief meedelen. Ze overhandigden een chèque van €1945,37 aan Egbert van Beesten van de stichting Mensenkinderen. Het geld zal gebruikt worden voor de bouw van opvanghuizen in Moldavië. Maar de opbrengst van de voorstelling - die de drie hadden geproduceerd in het kader van hun profielwerkstuk voor OSG De Hogeberg - was niet alles. Ook de opbrengst van het meubilair van de in 2014 op te knappen kamers van hotel Molenbos wordt aan de stichting geschonken, vertelden de organisatoren na afloop van de goedbezochte en zeer succesvolle voorstelling.

Openbaar vervoer

Reizigers op Texel mogen met de proef openbaar vervoer op maat niet duurder uit zijn dan nu het geval is.

Dat stelt de PvdA in een open brief aan het college en de werkgroep die zich met de proef bezighoudt. Volgens de sociaaldemocraten moet er sprake zijn van een eerlijke verdeling van de tarieven. Het plan is nu dat er één basistarief van €3,- per rit komt, maar daar is de kritiek op dat mensen dan duurder uit zijn.

Volgens de PvdA moet het ook mogelijk blijven met de OV-chipkaart te reizen. 'Of er moet een gemakkelijk alternatief worden gepresenteerd, ook voor toeristen.' Alle kortingsvormen, abonnementen en de OV-Studentenkaart moeten volgens de PvdA eerlijk worden gecompenseerd. 'Frequente reizigers en forenzen moeten er niet op achteruit gaan.'

De sociaaldemocraten willen eveneens de garantie dat reizigers de aansluiting op de boot niet missen en dat vervoer altijd gegarandeerd moet zijn. Termijn als 'we zitten vol' mogen volgens de PvdA niet voorkomen als iemand straks een beroep doet op het openbaar vervoer. Volgens de partij moet er veel meer energie worden gestoken in 'voorlichting, betrokkenheid en overtuiging' om de proef geaccepteerd te krijgen. Alleen dan is er kans van slagen.

De PvdA toont zich onder de indruk van wat er nu toe bereikt is, maar vindt dat het college de opmerkingen in de open brief wel bij de provincie (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer) onder de aandacht moet brengen. De partij schermt met de optie dat het college 'een negatief advies over de proef moet uitbrengen' als de provincie niet kan voldoen aan de opmerkingen in de open brief.