Toneelvereniging 't Amateurtje voert het stuk 'Gewoon te gek' op van Ton Davids.
Toneelvereniging 't Amateurtje voert het stuk 'Gewoon te gek' op van Ton Davids. Foto: archief Texelse Courant

't Amateurtje 'te gek'

Vier ex-psychiatrische patiënten, een sociotherapeute en een wethouder. Het zijn personages in het blijspel 'Gewoon te gek' van Ton Davids dat zaterdagavond 16 november wordt opgevoerd in de Wielewaal door toneelverenging 't Amateurtje.

De vier ex-patiënten, Lisette, Femmie, Isar en Bram, wonen in Huize van Speykstraat. Ze houden er elk hun eigenaardigheden op na. Lisette wil kunstenaar worden en verblijft een groot gedeelte van de dag in een koelkast. Femmie blijkt geobsedeerd door zelfmoord, Isar is cynicus met een scherpe tong en Bram raakt regelmatig in een dip omdat zij in haar biologische tuin de meest bizarre en onherkenbare dingen voortbrengt. En dan is er sociotherapeute Toos, die het gezelschap helpt op weg naar een plaatsje in de 'normale' maatschappij. Ze bedoelt het goed, maar doet teveel haar best. De zaak komt in beweging als de wethouder die verantwoordelijk is voor de subsidie van Huize van Speykstraat poolshoogte komt nemen. Hij brengt de boodschap dat hij de geldkraan wil dichtdraaien, zodat de bewoners terug moeten naar de inrichting. Toos geeft duidelijke instructies over hoe ze zich moeten gedragen tijdens het bezoek van de wethouder. De betutteling schiet bij de bewoners in het verkeerde keelgat, de therapeute en de wethouder krijgen te horen dat ze hun eigen boontjes wel kunnen doppen. Hilarische taferelen zijn het gevolg en op onnavolgbare wijze bezorgen ze hun gasten een bijzondere avond, waarbij ze hulp krijgen van hun nieuwe buren. Durf en een beetje bedrog, maar zeer bekwaam regelen ze hun zaakjes.

'Het lijkt een zwaar verhaal, maar we brengen het licht', vertelt regisseur Ria Kleinveld. Eerder speelde 't Amateurtje van Ton Davids het stuk 'De Richel'. De 'cast' bestaat uit acteurs Tineke Mosk, Gootzen Kedde, Jacomien Witte, Henk Slikker, Esther Bakker, Jan Eelman, Richard Eelman en Karin Gaasbeek, die kunnen terugvallen op het fluisterwerk van souffleuse Thea Hin. De voorstelling begint om 20.00 uur, kaarten kunnen worden besteld bij Esther Bakker (tel. 365976), Karin Gaasbeek (tel. 313684) of voor aanvang in De Wielewaal. Entree €7,50.

Groep Israëlische

journalisten op Texel

Twaalf Israelische journalisten zijn vandaag op Texel. Hun bezoek staat in het teken van duurzame energie. De groep komt op uitnodiging van de Nederlandse overheid naar Nederland. De groep is geselecteerd door de Nederlandse ambassade in Tel Aviv en bereidt zich publicitair voor op de politieke missie op 6 december naar Israel.