Belinda Laan, Bas en Cor tijdens de première van Tapas Theater Diner.
Belinda Laan, Bas en Cor tijdens de première van Tapas Theater Diner. Foto: Gerard Timmerman

Klif 12 over de grens

Van Den Hoorn naar Tokyo en via New York naar Madrid. Of: van boerenkaas naar bonzai en van Broadway naar de Spaanse furie. In vogelvlucht de wereld rond tijdens Tapas Theater Diner, de nieuwe productie van Klif 12 die zaterdagavond in première ging. 

Alle registers gingen open in het theater restaurant in Den Hoorn dat dit jaar 25 jaar bestaat. Na de breuk met De Pelikaan is het team rond Cor van Heerwaarden niet bij de pakken neer gaan zitten, maar vol enthousiasme aan de slag gegaan met een nieuw programma en een nieuwe aanpak. Het beproefde recept van Texelse talenten die het ene moment op het podium staan en het andere gerechten uitserveren werd met een tapas-avond in een nieuw en verrassend jasje gegoten.

Bij 'De wereld rond tijdens Tapas Theater Diner' ben je een hele avond onder de pannen. Het schaaltje brood met kruidenboter en tapenade was amper aangeroerd, toen het publiek onder begeleiding van Bowies 'Major Tom' werd meegenomen in een vliegtuig, dat koers zet naar Den Hoorn. Zo'n luchtreus kan daar niet landen, dus springen we er uit. Het witte doek toont een flapperende parachute en even later rollen Bas en Cor in parachutistenoutfit over het toneel. Kwinkslagen vliegen over en weer, een boerin met een lammetje (Belinda Laan) wijst de weg en daarna verschijnen Joost Graaf en Sabrina Bakker, fraai uitgedost als steward en stewardess ten tonele. Hun eerste lied is nog amper verstomd of ze serveren vanaf hun vliegtuigtrolley Tesselse lamsham met shii-take, crostini met gemarineerde tomaat en wezenparelkaas, aspergemousse met tuinkruiden en andere tapasgerechtjes uit.

De gordels moeten weer vast, het vrolijke 'Tokyo, I'm on my way' wijst de bestemming. In het land van de Rijzende Zon rijgen twee Japanners de ene na de andere kwinkslag aan elkaar. Niet Mata Hari maar Badr Hari en in het spervuur van woordspelingen komen ook bonzaï en Toyota om de hoek. Op tafel alweer de volgende gang, mihoensoep met gember, die we volgens traditie met stokjes naar binnen proberen te werken. Na het volgende intermezzo, een quiz, is het tijd voor sushi en komen onze gastheren en -vrouwen langs met de volgende schaal, gevuld met zalm met zeewier, eendenborst en andere heerlijkheden.

Frank Sinatra's klassieker 'New York' kondigt de volgende bestemming aan - hoe kan het ook anders - Broadway. In dit decor brengt Belinda haar musicaltalent over het voetlicht. We zien haar als Liza Minnelli in het onvergetelijke 'Cabaret' en in een duet met de met dollars rondstrooiende Joost, ook een verdienstelijk zanger. Zoals ook Bas en Sabrina zich manifesteren. Een fractie later delen ze broodjes mini-hamburger en andere gerechtjes uit.

Opeens schalt 'Viva Espanja' van de Zangeres Zonder Naam door de zaal. We zien een ondeugende Flamenco-act door de maestro zelf en tijdens zo'n avond kan het je zomaar gebeuren dat deze Spaanse diva op je tafel met haar rokken zwaait, waarna ze het publiek op ondeugende wijze in een lachstuip achterlaat. Het is slechts een greep uit het avondvullende programma waarmee Klif 12 voor een bijzonder sfeertje zorgt.