De Naal blijft juridisch strijdperk

De aanhoudende juridische perikelen rond de panden De Naal 2 en 4 in het beschermde dorpsgezicht van Den Hoorn lijken een duurzame bron van werkgelegenheid te worden voor gemeentelijke juristen en bestuurders.

De Naal 4 (de voormalige timmerwerkplaats van Han Bakker) heeft een ambachtelijke bestemming en is eigendom van de familie Dik. Het collegebesluit om hier een dienstwoning toe te staan, is door de rechter vernietigd. Toen er toch een huurder ging wonen, vroegen de buren om handhaving, waaraan de gemeente uiteindelijk gevolg moest geven. Daarnaast werd ook een handhavingsprocedure gestart tegen het logies-met-ontbijt dat door dezelfde huurder werd aangeboden in het inmiddels tot woning verbouwde ambachtelijke pand. De huurder kreeg een dwangsom opgelegd en maakte daartegen bezwaar.

Dat baatte niet, want op advies van de bezwaarschriftencommissie oordeelden b en w dat de dwangsom terecht was. De huurder had gewezen op het gelijkheidsbeginsel. In andere met name genoemde gevallen zou dergelijk gebruik wel zijn toegestaan. B en w oordeelden echter dat in genoemde situaties geen sprake was van vergelijkbaarheid. Het college stelt dat de aanvrager kennelijk door de verhurende eigenaar op het verkeerde been is gezet, maar ziet dat niet als reden om af te zien van handhaving.

De buren, Janien de Bruijn en Irene Penha van het aangrenzende café Inn de Knip, hadden hun overkapte terras nog meer beschut gemaakt door flexibele plastic wanden die, afhankelijk van de weersomstandigheden, kunnen worden neergelaten. Het bezwaar van de buren tegen deze schermen werd door het college overgenomen, dus volgde een dwangsom. Intussen was ook de voorzieningenrechter bij de zaak betrokken en die stelde b en w in het gelijk. De overkapping met plastic wanden geldt wel degelijk als een bouwwerk en is daarom onderworpen aan de betreffende regelgeving. B e w houden daarom druk op de ketel. Als het terras niet binnen een maand is ontdaan van de plastic wanden, moeten de overtreders een dwangsom betalen.

Open coffee

Deelnemers aan de netwerkbijeenkomst 'Open coffee' brengen woensdag 13 november een bezoek aan de vuurtoren in Eierland.

Een bus van Texeltours vertrekt om 10.00 uur vanaf de veerhaven en rijdt vervolgens langs Stayokay in Den Burg. Speciaal voor de open coffee zijn ook de normaal niet toegankelijke bovenste verdiepingen van de vuurtoren geopend.