Raad verbolgen over omgang Molenkoog

De politieke partijen zijn weinig gelukkig met de manier waarop het college met zwembad Molenkoog in Den Burg is omgegaan.

De gemeenteraad gaf het college in april 2011 opdracht onderzoek te doen naar de mogelijkheden van renovatie en woensdagavond konden de partijen voor het eerst in commissieverband over drie scenario's voor renovatie praten. Die variëren van een kleine renovatie van €240.000,- voor vijf jaar tot een volledige renovatie voor €2,1 miljoen.

Woensdagavond kwam naar voren dat het college zich niet één op één aan de in 2011 omschreven opdrachten van de raad heeft gehouden. Het onderzoek werd gekoppeld aan de plannen voor een nieuwe sporthal en vormen van financiering, waardoor het een complex geheel werd. De onderbouwing van de scenario's kon volgens de partijen beter en Albert Hoven meldde namens de dorpscommissie van Den Burg, het personeel van het zwembad en de zwemclub dat zij zich weinig betrokken hadden gevoeld.

Bijkomend probleem is dat de provincie Noord-Holland, toezichthouder van zwembaden, eind dit jaar van de gemeente wil horen wat er met Molenkoog gaat gebeuren. De politieke partijen voelden zich daardoor min of meer met de rug tegen de muur staan om een besluit over het bad te nemen.

Dat leidde ertoe dat wethouder Hennie Huisman de vraag kreeg of er niet toch nog keer een uitstel bij de provincie kan worden verkregen, zodat er in de tussentijd beter aan de onderbouwing van de renovatie kan worden gewerkt. Huisman wilde het graag vragen, maar kon geen zekerheid bieden dat de provincie nog een keer uitstel verleent.

De wethouder, die het boetekleed aantrok voor de kritiek, stelde voor te kiezen voor de goedkoopste variant, zodat Molenkoog in ieder geval weer vooruit kan. De politieke partijen gaven de voorkeur aan volledige renovatie, maar plaatsten kanttekeningen bij de genoemd €2,1 miljoen voor scenario drie.

Albert Hoven noemde ter vergelijking een zwembad in de gemeente Aa en Hunze waar een renovatie voor €1,5 miljoen is uitgevoerd. Daar ging het om vier roestvrijstalen bassins. Hoven adviseerde de politieke partijen nog eens goed naar de cijfers voor de renovatie van Molenkoog te kijken.

Scenario twee (renovatie van €1,1 miljoen met verdwijnen van het ondiepe bad) kwam ook ter sprake, maar stuitte al snel tegen de borst van de partijen. In dat scenario zouden kinderen alleen nog in het diepe bad zwemles kunnen krijgen en dat werd niet als wenselijk gezien. Hoven omschreef dat dan 'het hengelen' weer terug zou keren.

De partijen lieten opnieuw blijken dat zij Molenkoog belangrijk vinden om te leren zwemmen. Dat toeristen het bad weten te vinden, werd ook een paar keer genoemd. Om de renovatiekosten te betalen, ligt inmiddels een plan op tafel om vanaf 2015 de toeristenbelasting te verhogen. Wethouder Huisman verhulde intussen niet dat de gemeente jaarlijks zo'n drie ton op de exploitatie van het zwembad moet toeleggen.