College wil

kazerne behouden

De op handen zijnde sluiting van de Joost Dourleinkazerne betekent voor Texel verlies van ongeveer 250 arbeidsplaatsen, hoewel maar een klein aantal van de betrokken personen ook werkelijk op Texel woont.

B en w vinden het sluiten van de kazerne een ernstige aantasting van de werkgelegenheid op het eiland en hebben dat kenbaar gemaakt in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Defensie. Het college vindt dat het besluit, bedoeld als bezuinigingsmaatregel, moet worden teruggedraaid. Texel ziet de arbeidsplaatsen niet graag verdwijnen omdat het eiland daardoor nog meer afhankelijk wordt van het toerisme als bron van directe en indirecte werkgelegenheid. De minister is van plan om in Den Helder een nieuwe marinierskazerne te bouwen. Op Texel wordt alleen een oefenlocatie in stand gehouden. Het college verwacht dat de besparing die deze operatie moet opleveren betrekkelijk gering zal zijn en niet opweegt tegen het belang van het op peil houden van diverse werkgelegenheid op het eiland.

Brandweer niet

meer 'gemeentelijk'

Na meer dan 230 jaar houdt de gemeentelijke brandweer op te bestaan. Per 1 januari 2014 wordt de brandweertaak volgens wettelijk voorschrift overgenomen door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Gebouwen en materieel zullen al direct aan de Veiligheidsregio worden overgedragen. Het personeel (drie gesalarieerde krachten plus vrijwilligers) volgt een jaar later. Bij het nemen van dit gedwongen besluit gaan b en w ervan uit dat er voor Texel geen financiƫle consequenties zijn en dat de lokale brandweer als vanouds blijft functioneren. De lokale commandant zal echter worden aangestuurd door de regionale commandant en aan hem verantwoordelijkheid afleggen. De bedoeling is dat geen personeel zal worden verplaatst. Mocht dat toch nodig blijken, dan gebeurt dat in overleg met de lokale commandant en de gemeentesecretaris. Ook wordt periodiek overleg tussen de regionale commandant, de burgemeester en de lokale commandant geregeld. Texel neemt met deze verandering geen uitzonderingspositie in. De nieuwe indeling en werkwijze gelden ook voor andere brandweerkorpsen in de noordkop die naar de Veiligheidsregio overgaan.