Deel toeristenbelasting naar STIFT

Het toeristisch investeringsfonds STIFT krijgt sinds 2009 jaarlijks circa vier ton uit de toeristenbelasting om aan toeristische projecten op Texel te besteden.

Het fonds bestaat sinds 2 december 2009. Vrijdag 14 februari 2010 tekenden STIFT en de gemeente een overeenkomst van vijf jaar waarin werd bepaald dat van elke €1,50 aan ontvangen toeristenbelasting een bedrag van €0,1877 aan STIFT zou worden overgemaakt.

Het fonds ontstond, nadat het college in 2007 op verzoek van de gemeenteraad had voorgesteld een eerstedagheffing op te leggen aan toeristen die een dagje naar Texel komen. Dat leidde tot een botsing tussen gemeente en toeristische sector, maar na het nodige overleg werd het plan geboren via een fonds een deel van de toeristenbelasting specifiek voor toeristische projecten te bestemmen. De belasting ging daarvoor omhoog naar €1,50 met de voorwaarde van de toeristische sector dat de toeristenbelasting niet bedoeld is om gaten in de gemeentelijke begroting te dichten.

STIFT heeft volgens zijn jaarverslag van 2012 inmiddels meer dan €1,2 miljoen uitgekeerd aan tientallen toeristische projecten op Texel. Dit jaar ging er bijvoorbeeld geld naar het nieuwe festival Struûn Texel en eerder naar onder meer de oprichting van Zo Texels, het opknappen van het fietspad door de Eierlandsche Duinen en een toekomstige visserij-expositie in Oudeschild. Een overzicht wordt bijgehouden op www.stiftexel.nl. Volgens het jaarverslag heeft de investering van €1,2 miljoen inmiddels geleid tot een totale investering van €4,2 miljoen doordat andere partijen ook geld voor toeristische projecten op het eiland uittrekken.

Voor Texel betekent het bestaan van het toeristisch investeringsfonds dat er een rechtstreekse koppeling wordt gemaakt tussen het innen van belasting bij toeristen en het besteden van dat geld aan toerisme op het eiland. Voor de toeristische sector is het bestaan van STIFT een garantie dat een deel van de toeristenbelasting aantoonbaar aan het toerisme wordt besteed. Voor de rest is dat wat minder zichtbaar, omdat de toeristenbelasting bij de gemeente in de algemene middelen terecht komt.

De gemeente kende tot 2002 een Fonds Toeristische Investering waarin jaarlijks €70.000,- werd gestort voor toeristische investeringen, maar dat fonds sneuvelde destijds bij een bezuinigingsoperatie. Er werd daarna bij de gemeente niet meer specifiek geld gereserveerd voor toeristische voorzieningen, maar investeringen daarin werden afgewogen tegen andere investeringen die de gemeente eveneens moest doen.