Toeristenbelasting

Waddeneilanden

De toeristenbelasting op Texel is over het algemeen iets hoger dan de toeristenbelasting die op de andere Waddeneilanden wordt geheven. Een vergelijking één op één is lastig, omdat elk eiland zijn eigen manier van werken heeft.

Toeristen op Vlieland betalen dit jaar €1,35 euro per persoon per nacht (pppn) en dat blijft in 2014 hetzelfde. Op Terschelling betaalt een gast dit jaar nog €1,- pppn en dat gaat volgend jaar omhoog naar €1,35.

Beide eilanden kennen een eerstedagheffing voor toeristen die enkel een dag langs komen. Dat is op Vlieland €1,35 en op Terschelling nu nog €1,-. De eerstedagheffing wordt door rederij Doeksen in opdracht van de gemeente via het bootkaartje geheven.

Ameland rekent €1,18 pppn en dat wordt in 2014 €1,25. De gemeente kent volgens een woordvoerder geen eerstedagheffing. Ameland is volgens de woordvoerder momenteel inzichtelijk aan het maken hoe de inkomsten uit de toeristenbelasting op het eiland worden besteed. Bekeken wordt welke uitgaven aan het toerisme te koppelen zijn.

Schiermonnikoog kent eveneens een eerstedagheffing die via het bootkaartje wordt geheven. Die heffing bedraagt daar dit jaar €1,59 en volgend jaar €1,65. Per nacht betaalt een toerist op Schiermonnikoog €1,39 en dat wordt in 2014 verhoogd naar €1,65.

Gasten die naar Vlieland of Terschelling gaan, treffen op de site van rederij Doeksen een heldere uitleg over de toeristenbelasting. Doeksen laat daar weten dat de inkomsten worden besteed aan onder meer fiets- en wandelpaden, zwembaden, musea, maar ook brandweer, opruimen van zwerfafval en bestrijding van vandalisme.

'Op deze manier betalen toeristen mee en komen de kosten niet alleen voor rekening van de eilanders.' Geld dat overblijft wordt in een reserve Recreatie gestort. Dat geld wordt volgens de site vervolgens voor toekomstige toeristische projecten gebruikt.

Besluiten

De gemeenteraad neemt naar verwachting in de loop van 2014 een besluit over het collegevoorstel om de toeristenbelasting op Texel vanaf 2015 te verhogen naar €1,75. Het bedrag wordt al wel genoemd in de meerjarenbegroting van de gemeente, maar de raad hoeft komende maandag bij de vaststelling van de begroting nog geen financiële besluiten voor het jaar 2015 te nemen.