Bijeenkomst over alcoholgebruik

In samenwerking met Brijder, GGD, Young4ever en andere betrokken partijen verzorgt het Centrum voor Jeugd en Gezin dinsdag 12 november een bijeenkomst over de nieuwe Drank- en Horecawet, waarin de minimumleeftijd voor alcoholgebruik wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar.

'Van 16 naar 18' heet de bijeenkomst, waar voorlichting wordt gegeven aan ouders van kinderen in de doelgroep. Na een inleiding door Olga Kruize van Brijder Preventie en Jeugd volgen workshops door betrokken partijen als jeugdwerk, GGD, Brijder, politie, OSG en gemeente. Daarbij wordt er van uit gegaan dat alcoholgebruik onder jongeren alleen met de medewerking van de ouders kan worden teruggedrongen. Uit cijfers van de GGD bleek onlangs dat het alcoholgebruik op Texel significant hoger is dan in de rest van Noord-Holland. Een op de zeven volwassenen is zelfs een zware drinker en terwijl landelijk een trend is waar te nemen dat er minder gedronken wordt, is het aantal mensen dat bovenmatig alcholol gebruikt op Texel gelijk gebleven. Het Centrum voor Jeugd en Gezin wil, samen met ouders, gemeente en hulpverleningsinstanties, proberen dit terug te dringen. Het verhogen van de minimumleeftijd brengt bovendien vragen met zich mee, die tijdens de bijeenkomst behandeld zullen worden. De bijeenkomst wordt gehouden in OSG De Hogeberg en begint om 19.00 uur. Om ongeveer te weten hoeveel mensen er komen, vraagt de organisatie belangstellenden zich op te geven. Dat kan via info@cjgtexel.nl. Ook vragen over jeugd en alcohol kunnen via dit adres worden ingediend, zodat ze tijdens de informatie-avond behandeld kunnen worden.

Texelse Woldag

In Catharinahoeve aan de Rozendijk in de Dennen wordt zondag 10 november van 11.00 tot 16.00 uur de eerste Texelse Woldag gehouden.

De Woldag is een initiatief van het Texels Wol Collectief en heeft als doel iedereen die zich met Texelse wol bezig houdt bij elkaar te brengen en te inspireren. Op het programma staan onder meer een tentoonstelling van huisvlijt, kunstobjecten, industrie- en interrieurontwerpen en cosmetische toepassingen van wol en een modeshow met kleding van wol. De toegang tot de woldag is gratis, meer informatie is te krijgen via info@noordkroon.nl. Het Texels Wol Collectief bestaat uit Rebecca Geskus, Nieteke Roeper, Renske van den Tempel, Heleen Vink en Pauline Tjepkema (tel. 06-12782497). Aan de Woldag wordt medewerking verleend door diverse Texelse kunstenaaars en mensen die zich bezighouden met kunstnijverheid.