wat ik zeggen wou

BOVT

In een uitgebreide open brief geven Fridtjof en Méri Blanken en Hans en Janna van Zeijlen argumenten tegen het invoeren van vervoer op maat (het project Beter Openbaar Vervoer Texel). Hieronder een deel van de brief, het geheel is te lezen via www.texelsecourant.nl.

Openbaar vervoer en de gebruikmaking daarvan is een recht van elke Nederlander. Invoering van de pilot vervoer op maat zou opheffing van het openbaar vervoer op Texel betekenen. Hiervoor in de plaats zou vervoer door particuliere bedrijven komen, met (zo lang het duurt) subsidie van de provincie. Het uitgangspunt voor vervoer op maat is één basistarief van €3,- per rit. Een rit van 3 kilometer kost dus evenveel als een rit van 25 kilometer. De zware tekorten op de lange ritten worden opgebracht door 80 procent van de gebruikers, namelijk de mensen die met lijn 28 reizen. Afschaffing van de OV-chipkaart betekent dat daarbij komt dat €1,11 betaald wordt voor het ritje naar station NS, dat nu (met de OV-chipkaart en overstap) €0,30 kost.

Een voorbeeld:

Méri en Fridtjof Blanken (79 en 80 jaar), twee regelmatige (maar niet overdreven veel) gebruikers van het openbaar vervoer. Ze hebben familie aan de overkant en vier van hun kinderen wonen aan de overkant. Daarnaast zijn zij, evenals alle Texelaars, voor medisch specialisme en/of ziekenhuisbezoek aangewezen op Den Helder. In de eerste zes maanden van 2013 maakten zij samen 21 keer een reis naar de overkant, waarbij zij gebruik maakten van het openbaar vervoer. Dit betekent 21 reisjes x 2 personen x 2 (vice versa Texel-Den Helder) = 84 busreizen Texel-Den Helder (station NS). In de nieuwe situatie betalen zij per reis €1,83 meer dan nu, dat betekent in zes maanden tijd een extra uitgave van 84 x €1,83 = €153,72, oftewel €25,60 per maand. En dat voor de oplossing van een probleem dat zij niet hebben en ook niet veroorzaakt hebben. Zij mogen dit probleem dan ook niet op hun bordje krijgen en moeten aanspraak kunnen blijven maken op Openbaar Vervoer, zo als dat voor alle Nederlanders geldt. Daarbij kan nog opgemerkt worden dat Méri en Fridtjof er financieel nog gunstig afkomen ten opzichte van de dagelijkse gebruikers, die aangewezen zijn op het openbaar vervoer omdat zij aan de overkant studeren, naar school gaan of werken. Degenen die quitte spelen of zelfs enige winst boeken, vormen een kleine minderheid.

Wie wel over eigen vervoer beschikt is een dief van zijn eigen portemonnee als hij voor een rit naar 't Horntje gebruik maakt van het vervoer op maat. Dat geldt voor inwoners van De Waal, Den Hoorn, Den Burg, Oudeschild en zelfs De Koog, als men niet alleen in de auto zit. Het kan niet anders dan dat bij vervoer op maat lijn 28 slechter bezet raakt. Gevolg: meer auto's op de weg, meer CO2 uitstoot en meer parkeerruimte nodig op 't Horntje.

Wij wensen elke Texelaar goed en betaalbaar openbaar vervoer toe, maar verwijzen dit plan naar de prullenmand.

Fridtjof en Méri Blanken,

Hans en Janna van Zeijlen-Bootsma

Boeren en burgers

Wat een liederlijke onzin verkondigt de heer Jan Sanders – 'Een boer wil geen burger als buur. Burgers en boeren, dat gaat niet samen' (Texelse Courant, vrijdag 1 november) Ik woon nu al jaren tot volle tevredenheid als niet-boer tussen de boeren. We helpen elkaar waar nodig (ook nu weer na de storm), bezoeken elkaars feestjes, je kunt altijd bij elkaar aankloppen, en nog nimmer heb ik me ongewenst gevoeld door mijn buren. Overigens zijn boeren ook burgers.

Adriaan Krabbendam,

Van der Sterrweg.