wat ik zeggen wou

Boeren, burgers

en buitenlui

In de krant van vrijdag 1 november lees ik een zeer curieus stukje met een nogal feodaal tintje. De familie Witte, 'bezoekboeren' aan het Doolhof, vindt dat boeren en burgers niet samengaan. Daar komt onenigheid en gedoe van, aldus hun heraut, de heer Sanders. Met welk doel werd deze boude bewering geuit? Welnu, de familie Witte wil hun 'bezoekboerderij' Rozenhout verplaatsen naar de boerderij Noord Haffel aan de Pontweg. Een betere locatie voor hun drukbezochte 'bezoekboerderij', die nu gelegen is aan het landschappelijk kwetsbare Doolhof. En deze boerenplaats wordt op dit moment bewoond door een burger, waarschijnlijk iemand met veel liefde voor het boerenleven, die zich gelukkig prijst een tijdje op zo'n fantastische plek te kunnen wonen. Maar door wie wordt de huidige boerderij van de familie Witte bezocht, wie bezorgt hen waarschijnlijk een flink deel van de bedrijfsomzet? Jawel: burgers en waarschijnlijk ook een boel buitenlui. Als ze een dagje het boerenland van Texel bezoeken om te zien hoe hun agrarische medemens zijn brood probeert te verdienen. Op andere dagen moeten deze burgers en buitenlui zich liever niet in de boerengemeenschap begeven, daar komt alleen maar gedonder van. Althans, zo begreep ik het.

Volgens mij, maar ik ben slechts een van die burgers, zijn wij allen aardbewoners en moeten we samen zorgdragen voor elkaar en deze prachtige planeet. En natuurlijk moeten we ook geld verdienen. Burgers doen dat meestal in een kantoor, in een winkel, op een school, ga zo maar door. Een deel van het geld dat zij daar verdienen, is bestemd voor de agrarische sector, die daar, voor ons burgers lekkere aardappelen, groenten en fruit, een goed stuk vlees, of lekkere zuivel mee maakt, geholpen door moeder natuur en de dieren. Beste heer Sanders, lieve familie Witte; laten we in respect en vrede met elkaar samen leven. We hebben elkaar zo nodig. Als u uw bedrijf wilt verhuizen, wat ik me kan voorstellen, gezien de kwetsbare plek waar u op dit moment gevestigd bent, aanvaardt u dan de consequenties van deze stap. U zult er een boerderij op een prachtige plek voor moeten kopen en dan nog tot in lengte van dagen uw fantastische beroep kunnen uitoefenen. Uw huidige pand aan het Doolhof raakt u vast wel kwijt, aan een rijke burgerman, waarschijnlijk geen Texelaar, dus eentje van buiten. Maar dat geeft toch niet? Laten we het leven vieren met elkaar en samen kijken naar onze toekomst.

Marieke Mast

Naschrift redactie: De familie Witte wil de bezoekboerderij verplaatsen naar Noord-Haffel, maar Rozenhout aan het Doolhof niet verkopen, maar behouden.