Pablo García danst met organisator Mimi Eelman van TexelTango.
Pablo García danst met organisator Mimi Eelman van TexelTango. Foto: Klaas de Jong

Tiende Tangofestival succesvol

Het tangoweekend van TexelTango, dat afgelopen weekend voor de tiende maal werd gehouden, was een doorslaand succes. Meer dan 100 dansers uit binnen- en buitenland waren in De Pelikaan aanwezig

De deelnemers waren gekomen om workshops te volgen, te dansen op de salons en om te genieten van de optredens van de internationaal bekende maestro's van het festival.

Voor het eerst sinds het eerste TexelTango festival in februari 2007 kende het weekend vijf verschillende docentenparen, waarbij grote namen uit de internationale tangowereld als José Vazquez en Anna Yarigo, Pablo García en Manuela Rivero, maar ook beroemde Nederlandse docentenparen als Ilja Bitterling en Lizelot de Stigter en natuurlijk Hugo Buiten en de oud-Texelse Marieke Timmer. Bij de vrijdagavondsalon waren al 70 tot 80 dansers te vinden. Dit aantal groeide op zaterdag tot ruim boven de 100. Daarnaast kwamen er mensen speciaal voor de optredens van de docenten. 33 paren volgden alle workshops, daarnaast waren diverse dansers van heinde en ver gekomen om een of slechts enkele workshops te volgen en daarnaast van Texel te genieten en 's avonds mee te dansen in de salons.

Het weekend begon vrijdag kort na 22.00 uur, met een optreden van Hugo Buiten en Marieke Timmer. Zij lieten een prachtige show zien met een subtiele combinatie van klassieke tango en neo-tango, waarmee de toon van de avond was gezet. Een heel andere tango toonden Ilja Bitterling en Lizelot de Stigter, die begonnen met een bijzondere slow-motion met giro's, die sneller en sneller werden, tot het voor de ogen van de toeschouwers begon te duizelen. Dit was een mooie overgang naar het hoogtepunt van de avond, het optreden van de beroemde Pablo García, uit de school van Miguel Angel Zotto, met aan zijn hand de Portugese Manuela Rivero Gomez, wier jurk alleen al de toeschouwers tot bewonderende uitroepen verleidde. In een verbluffende reeks elegante en zorgvuldige passen toonden de twee hun professionaliteit en creativiteit. De avond werd afgesloten door José Vazquez en Anna Yarigo, die al voor het vierde achtereenvolgende jaar op het eiland te gast waren en die ook dit jaar waren afgebeeld op poster en flyer, dansend op het strand bij de vuurtoren. Zij dansten een stijlvolle tango met veel bijzondere passen, knappe lifts en goedgetimede versieringen. Ze besloten de reeks optredens door de docenten met een fenomenale milonga, waarbij de snelheid van de passen door velen voor onmogelijk werd gehouden. De rest van de avond knoopte DJ Nettie de mooiste en meest dansbare tango's aaneen tot een muzikale avond, waarvan alle aanwezigen met volle teugen genoten. Tot in de kleine uurtjes werd er volop gedanst. Klaas de Jong van TexelTango blikt dan ook tevreden terug en meldt dat de docenten voor volgend jaar al zijn vastgelegd.

Requiem van Mozart in RK-kerk Den Burg

Versterkt met enkele zangers van de overkant en onder leiding van Ellen Verburgt voert amici Cantuszondag 17 november in de RK-kerk aan de Molenstraat in Den Burg het Requiem van Mozart uit.

Aan de uitvoering wordt medewerking verleend door barokorkest Eik en Linde en de solisten Paulien van der Werff (sopraan), Anne-Marieke Evers (alt), Lior Leibovici (tenor) en Mitchell Sandler (bas). Het Requiem (KV 626), de toonzetteing van de Latijnse Missa Defunctorum, is een van de meeste geliefde en bekende werken van Mozart, met name ook de mythes waarmee het stuk steeds omgeven is geweest. Naast dit werk heeft het koor de Missa Sancti Nicolai (Hob. XXII:6) van Haydn op het programma. Het concert begint om 15.00 uur, de toegang bedraagt €17,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Nauta Boek en te reserveren via e-mailadres lidawels@kpnplanet.nl. En, indien nog voorradig, voor aanvang bij de kerk.