'Jullie hebben veel te bieden'

Texelse likeuren, garnalen, lamsvlees, vis, oesters, brood, bonbons en bier. Het kwam gisteren allemaal voorbij tijdens het bezoek van de Food Inspiration Pioneers aan het eiland.

'Het geeft even een ander beeld van Texel dan het zijn van vakantie-eiland', zegt chefkok Jeffrey Schoeman uit Rhenen aan het eind van de culinaire rondreis. 'Texel heeft veel te bieden.'

Dat aanbod begon op de TX10 waar VVV-directeur Wouter de Waal de gasten, afkomstig uit het hele land, welkom heette. Daarna vertelde Martin Zeeman aan boord over Texelse oesters en gingen Frido Boom en Herman Blom in op de vangsten van de TX10.

In De Kombuis kwam Hans Glandorf aan het woord over bier en vertelde Peter Bongaards over een project met zeewier. Bij De Smulpot liet Nanne-Jan Stienstra van de Texelse Chocolaterie Texelse bonbons proeven en kwam brood van Bakker Timmer onder de aandacht. Danielle Vilten en Arjan Langendam van Wijnhuis Texel in Oosterend presenteerden Texelse likeuren en slager Hans Zijm liet zien wat er allemaal kan met Texels lam.

Dave Huizinga en Martin Zeeman zorgden achter de schermen voor de culinaire rondreis. De Food Inspiration Pioneers maken drie keer per jaar een uitstap.