Onderweg voor onderhoud trok de Schulpengat deze week de aandacht bij Amsterdam.
Onderweg voor onderhoud trok de Schulpengat deze week de aandacht bij Amsterdam. Foto: Souwie Zegel

Texel'94 wint spannende

zaalvoetbaltopper

Zaalvoetbalteam Texel'94 heeft zichzelf vrijdag een goede dienst bewezen door in eigen huis medekoploper Zwaag zonder punten huiswaarts te sturen. In sporthal Ons Genoegen, waar de publieke belangstelling weer groot was bleven de Texelaars voor de 33e keer op rij ongeslagen.

Voorafgaande aan de wedstrijd waren de belangen duidelijk: Zwaag moest winnen om mee te blijven doen in de top van de hoofdklasse, en voor Texel zou een gelijkspel niet rampzalig zijn. Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd en met voornamelijk afstandschoten bestookten beide ploegen het vijandelijke doel. De spanning was duidelijk voelbaar en langzamerhand kreeg Texel meer grip op het vertragende spel van Zwaag en voerde het tempo op. In de 18e minuut profiteerde Texel van het kleine gaatje dat Pieter Jan Eelman wist te vinden in de defensie, hij legde de bal klaar op de instormende Joren Bakker die prima afrondde. Amper twee minuten later lag de 2-0 in het net nadat nu Bakker de aangever was en Eelman die het buitenkansje verzilverde.

Zwaag probeerde in de slotminuten van de eerste helft iets te forceren en maakte in de laatste seconde de aansluitingstreffer, nadat een schot van afstand vlak voor de uitstekend keepende Ali Smit van richting werd veranderd: 2-1. Na de wissel nam Texel de regie weer in handen en speelde een tempo hoger, maar kreeg vooralsnog de derde goal er niet in. Na ruim tien minuten kwam de bevrijdende treffer er toch toen Jesper Arkenbout slim een corner nam en Lesley Koning de bal onhoudbaar in het dak van het doel ramde.

De bezoekers persten er nog een slotoffensief uit en probeerde het Texelse spel te ontregelen maar gingen hiermee over de schreef en kregen na een kwartier een tijdstraf te verwerken. Net toen de twee minuten straf er bijna op zaten joeg Lesley Koning de bal ongenadig hard in de lange hoek en gooide het duel hiermee in het slot. De resterende minuten speelde Texel het duel gecontroleerd uit en blijft de ploeg aan de kop van de hoofdklasse waar Zwaag even een stapje terug moet doen. De eerste periodetitel lonkt voor de Texelaars en als zij de komende drie duels weten te winnen is de eerste prijs van het seizoen een feit. De eerstvolgende thuiswedstrijd wordt gespeeld op 15 november als Volendam op bezoek komt, aanvang 19.20 uur.

Windsurfers pakken

winst op Gooimeer

Texelse windsurfers hebben de finale van het Noord-Nederlandse kampioenschap op het Gooimeer bij Almere Haven dit weekend met winst afgesloten.

Jacob Kooij (14) eindigde zondag bij de jeugd als eerste in het overall klassement. Peter Mulder (18), die een wedstrijd had gemist, werd tweede. Zijn broer Bas eindigde in de klasse Silverfleet als eerste. In de jeugdklasse van de Silver Fleet werd Peter Mulder eerste, voor de als tweede geëindigde Jacob Kooij. Andere Texelse deelnemer was Lars van Straten.

Groot was de blijdschap bij Adriaan van Rijsselberghe, die na een kwakkelend seizoen in de klasse Gold Fleet alle tegenslag in één keer goed maakte. Hij won de laatste wedstrijd en pakte met die overwinning het kampioenschap van Noord-Nederland. De eerste plaats verschaft hem het ticket voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap windsurfen.