Aron Zeeman en Sil van Heerwaarden in de studio van Radio Texel.
Aron Zeeman en Sil van Heerwaarden in de studio van Radio Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Radio voor goed doel

Ze zijn inmiddels druk bezig met de voorbereidingen; zaterdag 28 december verzorgen Sil van Heerwaarden (14) en Aron Zeeman (12) bij Radio Texel een live-uitzending van twaalf uur lang om geld voor het goede doel op te halen.

De twee zenden uit vanuit De Hollebol in Den Burg. Daar wordt op de begane grond een studio ingericht, waarna van 9.00 tot 21.00 uur radio wordt gemaakt. DJ Marco van Sambeek van Texel FM neemt het tussendoor een paar keer van de jongens over. De twee kunnen voor de uitzending het mengpaneel gebruiken van het Glazen Huis dat in december op de Groeneplaats stond. Sil en Aron willen met de uitzending geld inzamelen voor de Stichting Studiefonds Dana. Via Gerrit Verhoeven, bij Radio Texel een van de begeleiders van de twee jongeren, kwamen ze met het studiefonds in aanraking. De stichting werd in 1998 opgericht om de Bulgaarse Dana Ivanova Blagoeva (destijds als asielzoeker in Nederland) te laten studeren. Sinds vorig jaar richt het studiefonds zich op het betalen van schoolboeken voor jongeren in onder meer Bulgarije. Dan gaat het volgens de stichting om jongeren die de capaciteit hebben om te studeren, maar niet het geld om studieboeken te kopen. Dana is inmiddels afgestudeerd in twee studies en heeft tegenwoordig een goede baan bij een groot Amerikaans computerbedrijf in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Ze zit nu ook zelf in het bestuur van het studiefonds en was drijvende kracht achter het plan om meer jongeren in Bulgarije een kans op studeren te geven. Sil en Aron hopen dat er voor de uitzending van 28 december diverse acties op Texel op gang gaan komen, net zoals vorig jaar bij het Glazen Huis gebeurde. 'Daar willen we dan in de uitzending aandacht aan besteden en laten weten hoeveel er wordt opgehaald.' Mensen die wat willen doen, kunnen een actie aanmelden via de website www.beatsfmtexel.nl. Ze hopen er een leuk bedrag mee op te halen. De twee willen verder een aantal bands laten optreden in de uitzending en geregeld aandacht besteden aan het studiefonds van Dana. Volgens Aron en Sil was het Glazen Huis een voorbeeld om zelf een speciale uitzending te maken. De twee hadden aanvankelijk het plan ook niet te eten tijdens het programma, maar dat hebben ze laten varen. Ze zijn beiden al enige tijd medewerker bij de lokale omroep waar ze inmiddels ervaring met grote live-uitzendingen hebben opgedaan. Sinds een tijdje maken ze op zondagavond het programma Beats FM waarin ze ook al geregeld aandacht besteden aan de speciale uitzending.

Foto's Cneel Hin

In Tusse de Banke op de Groeneplaats is van zaterdag 9 tot en met maandag 18 november een expositie te zien van foto's gemaakt door Cneel Hin.

Cneel Hin maakte vanaf haar 18de verjaardag foto's, met een camera die ze van een tante had gekregen. Ze plakte de foto's in plakboeken. De onderwerpen zijn zeer divers: dorpsgezichten, winkels, bouw, sloop, paarden. De expositie is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.