Studie brandweerwagen De Koog

Het college bekijkt of het mogelijk is dat er een extra wagen voor de brandweer in De Koog komt te staan. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de Texelse brandweer vaker binnen de wettelijk vastgestelde tijden ter plekke is.

Het plan komt voort uit de zogeheten regionalisering van de brandweer. Die valt nu nog onder de gemeente, maar vanaf 2014 is er sprake van één regionaal brandweerkorps in de Noordkop dat onder de veiligheidsregio Noord-Holland Noord valt.

Texel voldoet nu in 13 procent van de gevallen aan de wettelijke normtijden en dat wordt binnen de veiligheidsregio als te laag beschouwd. Met een wagen erbij in De Koog zou dat aantal op circa 70 procent uitkomen.

Het college heeft het oog laten vallen op een SIV-voertuig (snelle interventie) dat €120.000,- kost. Daarnaast is €250.000,- nodig voor huisvesting van de wagen in De Koog en wordt €30.000,- geraamd voor overige kosten. Een brandweerwagen in De Koog betekent eveneens dat er in het dorp personele bezetting voor de wagen moet zijn.

De raad moet maandag tijdens de vaststelling van de begroting een besluit nemen over de voorgestelde investeringen. Texels Belang en D66 stonden bij de behandeling van de begroting in commissieverband niet te trappelen. Zij vragen zich af of het echt veiliger wordt door in te zetten op een verhoging van het dekkingspercentage. 'Brandveiligheid en de kwaliteit van brandweerzorg is meer dan alleen de opkomsttijd.'

Volgens hen kan beter worden ingezet op het voorkomen van brand door bijvoorbeeld brandmelders, compartimentering van gebouwen en het toepassen van veiligheidsvoorschriften. Ze wezen erop dat het de vrijwillige brandweer ondanks het landelijk karakter van Texel (uitgestrekt gebied) toch nog lukt om in 13 procent van de gevallen aan de normen te voldoen.

Burgemeester Francine Giskes liet blijken dat de normen die minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) stelt (8 minuten tussen melding en aankomst ter plekke) scherp zijn, maar wees de raad erop dat Texel niet aan de andere partners binnen de veiligheidsregio voorbij kan gaan. De regionalisering kost geld en Texel moet ook laten zien dat het er alles aan doet om een hoger percentage op het gebied van de normtijden te halen.