Bestuursleden Betsie Verhoeven en Wil Homan van AED Texel reiken bij Stayokay plattegronden uit met daarop de AED's in het netwerk.
Bestuursleden Betsie Verhoeven en Wil Homan van AED Texel reiken bij Stayokay plattegronden uit met daarop de AED's in het netwerk. Foto: Jeroen van Hattum

Stijging deelnemers AED-burgernetwerk

Het aantal burgerhulpverleners van het AED-netwerk op Texel is sinds de start in maart gestegen van 58 naar 259 Texelaars. Dat is vergeleken met andere AED-netwerken in den lande een scherpe stijging.

De stijging werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens een informatieavond van de stichting AED Texel bij Stayokay in Den Burg. Circa zestig tot zeventig mensen bezochten de bijeenkomst.

Naast de 259 geregistreerde burgerhulpverleners zijn er nog eens 42 Texelaars die op de nominatie staan in het netwerk te worden opgenomen. Zij staan nog niet in het systeem, omdat ze bijvoorbeeld een verlopen reanimatiediploma hebben, nog niet zijn goedgekeurd, nog niet getraind zijn of niet goed zijn aangemeld.

Piet Bolier, lid van een werkgroep van de Stichting AED Texel, liet weten dat met deze cijfers 1,9 procent van de Texelse bevolking is aangesloten bij het netwerk. Dat is voor landelijke begrippen aan de top wanneer gekeken wordt naar percentages elders. Absoluut is de stichting nog niet op het gewenste aantal van vijfhonderd burgerhulpverleners. Frank Riedijk, een medewerker van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord die aanwezig was voor een lezing, sprak van een stijging die hij elders nog niet had meegemaakt.

Op vragen uit de zaal liet Bolier weten dat de 259 is gebaseerd op het aantal personen en niet op het aantal adressen (bijvoorbeeld zowel werk als thuis) dat iemand heeft opgegeven.

Sinds de start van het AED-netwerk in maart zijn inmiddels zeven keer burgerhulpverleners gealarmeerd om te helpen bij een reanimatie. Dat was drie keer in De Koog, twee keer in De Cocksdorp en er waren twee acties in Den Hoorn en Oosterend. In september was er twee keer een reanimatie, voor de rest telkens één per maand. Of de mensen die werden gereanimeerd hun hartfalen hebben overleefd, werd niet verteld. Volgens Riedijk kan dat niet, omdat daar juridische haken en ogen aanzitten.

Het aantal van zeven sluit aan bij een verwachting van de stichting dat het netwerk zo'n vijftien keer per jaar nodig zal zijn. Riedijk lichtte toe dat er alleen bij reanimaties als gevolg van een oorzaak in het hart burgerhulpverleners worden opgroepen. Bij reanimaties als gevolg van ongelukken en bij kinderen onder de acht wordt het netwerk niet ingezet. De gedachte achter het netwerk is dat mensen die in de buurt zijn alvast kunnen beginnen met reanimeren, voordat de hulpverleners van de ambulance er zijn.

Tijdens de avond werd een kaart gepresenteerd waarop de locaties van alle 58 AED's in het netwerk staan aangegeven. Deze gegevens staan eveneens op www.aedtexel.nl. Caren van der Geest uit Den Hoorn kreeg van Hennie Festen, voorzitter van AED Texel, officieel de eerste kaart overhandigd. De mensen die zijn aangesloten bij het netwerk krijgen hem thuisgestuurd en hij gaat ook naar de bedrijven die een AED beschikbaar hebben gesteld. De 58 AED's (in totaal telt Texel er 140) hangen in verwarmde buitenkasten en zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar.

Bolier deed een oproep aan de burgerhulpverleners allemaal in de omgeving rond te kijken om nog iemand anders te interesseren. 'Als dat lukt, hebben we de vijfhonderd te pakken.'