Burgemeester Giskes en Loet Rosenthal van het PWN tappen het eerste water.
Burgemeester Giskes en Loet Rosenthal van het PWN tappen het eerste water. Foto: Gerard Timmerman

Aanvoer drinkwater weer op peil

De aanvoer van drinkwater naar Texel is weer op het oude niveau. Vrijdagmiddag tapten burgemeester Francine Giskes en Loet Rosenthal van PWN bij het Prins Hendrikgemaal het eerste glaasje uit de herstelde oostelijke zinker.

Bij die feestelijke gelegenheid blikte de sectormanager drinkwater van het waterleidingbedrijf terug op afgelopen zomer, toen op 28 juni bleek dat de oostelijke drinkwaterleiding het een paar kilometer verderop door erosie had begeven. Net toen het eiland volliep en de zomer heet werd. Het PWN deed er alles aan om Texel 'nat' te houden. Met vrachtauto's werd water aangevoerd, er kwam een mobile zuiveringsinstallatie en er werd een beroep gedaan op Texelaars en gasten zuinig aan te doen met water. 'Ik ben er trots op dat we de watervoorziening naar Texel op peil hebben gehouden', zei Rosenthal, die ook blij was dat gehoor was gegeven aan de oproep om bewust om te springen met water.

Eerder dit jaar presenteerde PWN in het gemeentehuis het plan om het kapotte deel van de leiding te vervangen en dit te koppelen aan de bestaande uiteinden. Toch was het herstel heel anders verlopen dan vooraf ingeschat. Debet hieraan waren de omstandigheden waarin het werk moest gebeuren. Golven, wind en stroming vergden het uiterste van het reparatie team. Gemiddeld genomen werkten er veertig man gelijktijdig aan deze klus. Bij nacht en ontij moest worden gewerkt. 'Ze hebben het geflikt deze bijzondere klus te klaren. Het vergde een flinke dosis onverzettelijkheid en creativiteit.' 'Dit zijn voor ons de krenten uit de pap', zeiden Jeroen Dekker van firma De Vries & Van de Wiel en Tjeerd Dijkstra van de firma A. Hak. Ze slaagden er in om het werk precies op tijd klaar te krijgen. De reparatie heeft volgens PWN naar schatting tussen de €1,5 en €3,- miljoen gekost. Burgemeester Giskes complimenteerde de betrokkenen en bracht de ambitie van Texel ter sprake om in 2020 te voorzien in de eigen drinkwatervoorziening. Vooralsnog is dat hoog gegrepen. Concreter is het doel van PWN om de huidige zinkers, die door hun redelijke ondiepe ligging slijtage gevoelig zijn, te vervangen door twee nieuwe, die veel dieper worden aangelegd. Het wachten is op de boortechniek waarmee de afstand kan worden overbrugd.