TOP: geen toeristenbelasting

verhogen voor Molenkoog

Het Texels Ondernemers Platform (TOP) keert zich tegen een plan van het college om de toeristenbelasting vanaf 2015 met €0,15 te verhogen en zo een dekking te hebben voor renovatie van zwembad Molenkoog in Den Burg.

Dat liet Michel Gregoire van TOP woensdagavond weten tijdens de commissievergadering over de gemeentelijke begroting. Volgens TOP is Molenkoog eigenlijk alleen in het hoogseizoen veel in gebruik en geeft het openluchtbad daarmee niet echt een economische impuls aan het eiland.

Gregoire liet de politieke partijen weten dat TOP het wel toejuicht dat de sportvoorzieningen op het eiland worden verbeterd, zodat Texel aantrekkelijker wordt voor topsporters om te trainen op het eiland. Voorbeeld daarvan is de overwintering van het Nederlands Dames Softbal Team op Texel om zich voor te bereiden op het WK dat in 2014 in Nederland wordt gehouden.

Als er keuzes moeten worden gemaakt, is ontwikkeling van de 'sportinfrastructuur' om Texel aantrekkelijk te maken voor sporten volgens Gregoire een richting om verder in te gaan.

Astrid van de Wetering (D66) zei het belangrijk te vinden dat de voorzieningen voor Texelaars ook goed zijn. Toeristen weten Molenkoog volgens haar ook goed te vinden. Willem Vlas (Texels Belang) wilde evenmin het belang van Molenkoog aan de kant laten schuiven.

Gregoire liet ook weten dat er vanuit de gemeente nog geen enkel overleg is geweest met de toeristische en recreatieve sector over het verhogen van de toeristenbelasting naar €1,75 vanaf 2015. Volgens hem wil TOP daar graag over spreken, maar kan het niet de bedoeling kan zijn de toeristenbelasting te verhogen om de algemene middelen van de gemeente te dekken. Het gaat vooralsnog om een voorstel van het college waarover de raad nog geen besluiten heeft genomen.