Grotere rol internet 

in 'nieuwe winkelen'

'Ik begrijp niet dat Texel het gemeentehuis uit het centrum van Den Burg heeft gehaald. Het trekt op jaarbasis 50.000 bezoekers langs de winkels.' Dat zei Kees Visser, wethouder van Economische Zaken in Den Helder, spreker op de ledenvergadering van het Texels Ondernemers Platform (TOP) donderdagavond in Opduin.

Visser vertelde hoe het businessplan dat voor Den Helder is geschreven vruchten afwerpt. Onder meer door op vrijkomende plekken in het centrum supermarkten met daar boven op parkeergarages te bouwen. 'Dat trekt mensen. Het is een gemiste kans als je niet de combinatie hebt met een supermarkt.' Over de invulling van de Groeneplaats hield Visser zich op de vlakte, maar de uitbreiding met winkelruimte zoals dat in Schagen gebeurde, vond hij een slechte zet, omdat de stijgende verkoop via internet toch al ten koste gaat van bestaande winkels. Visser sprak over 'het nieuwe winkelen', waarin internet een grote rol gaat spelen. Zoals de winkelier met een webshop, waarbij je de bestellingen in de winkel kunt afhalen. 'Zo haal je traffic naar je winkel.' Het nadeel van internetwinkelen vond hij 'dat je thuis moet wachten tot je pakje komt en als je er niet ben'. Steeds vaker kun je de bestelling ergens in de buurt ophalen. De overname van Bol.com door AH, waarbij de supermarkt als afhaalpunt gaat dienen, zal ook veel traffic naar de winkel genereren. En voor de omgeving. Visser wees ondernemers op de waarde van klantenprofielen.'Op internet werken ze daar al veel langer mee. Internetondernemers zijn jagers.' En op klantenpassen. 'Daarmee ga je een relatie aan met je klant.' Meer over het winkelcentrum van Den Burg in de special Economie op pagina's 8 en 9.

Visser hield een interessant verhaal, maar qua passie kon hij niet tippen aan het betoog van Maurice Diks over van Struûn Texel, het gratis cultuurfestival van 22 tot en met 22 november. Zo is als hoofdact de The Hansom Poets gestrikt. En vele anderen, de complete lijst staat elders in de krant. In totaal zijn 287 artiesten gestrikt, met een gezamenlijke spreektijd van 54 uur. Met enthousiasme vertelde hij hoe er door Den Burg en verlichte route van 1,2 kilometer komt, die langs de vijf verwarmde tenten loopt. 'Ik beloof vuurwerk.' Er zijn ook optredens in drie kerken en in andere gelegenheden. Binnenkort start een grote campagne in de landelijke media. Het enthousiasme van Diks, maar ook van veel andere ondernemers sterkte Fred Remmers, technisch coördinator van de softbalbond, in de keus om het nationale dames softbalteam in de wintermaanden op Texel een trainingskamp te houden. 'Ik zie betrokkenheid, bezieling, zelfs bezetenheid. En snel schakelen. Dat is de rijkdom van Texel en wat ons bindt.' De dames komen vier keer vier dagen naar Texel om hier te trainen, te beginnen in november. Ze gaan ook softballes geven aan de schooljeugd en hier allerlei andere activiteiten ontplooien in de aanloop naar het WK in augustus 2014. Een tastbaar resultaat van de inspanningen van wethouder Hennie Huisman ter versterking van het imago van Texel Sporteiland. Sport- en andere evenementen worden omarmd.