SBB: honderden

bomen gesneuveld

Staatsbosbeheer heeft maandag honderden bomen zien sneuvelen in de Dennen, het Krimbos en langs andere plekken die de organisatie in beheer heeft.

Volgens woordvoerder Erik van der Spek kan het aantal zelfs in de buurt van de duizend komen als er goed geteld wordt. 'Op verschillende plekken zijn het één of twee bomen en op sommige plekken tien tot vijftien bij elkaar.'

SBB ging maandag meteen aan de slag om in ieder geval de autowegen door het bos (onder meer de Randweg en de Ploegelanderweg) vrij te maken. 'Daarna zijn we begonnen met de fietspaden en daarna volgen de wandelpaden en de ruiterpaden.'

Volgens Van der Spek lukt het niet voor het weekend klaar te zijn met alle werkzaamheden. 'We ontraden ook nog steeds het bos in te gaan. Het advies is in ieder geval niet buiten de paden te komen die nog niet geruimd zijn. Er zijn nog half omgevallen bomen en afgebroken takken die bovenin de bomen hangen.' Maandag tijdens de storm gold ook een advies uit het bos te blijven. Tot verbazing van SBB gingen veel mensen echter toch een kijkje nemen.

SBB zette kranen in om de werkzaamheden te bespoedigen. 'Met een kraan kunnen we een omgevallen boom in één keer van een pad pakken en aan de kant leggen.' SBB is met eigen mensen en aannemers bezig de rommel op te ruimen. De wandelpaden worden wel geruimd, maar verder niet geveegd. Ook langs het Waalenburgerdijkje, het Skillepaadje en in De Nederlanden gingen bomen om.

Volgens Van der Spek wordt bekeken wat er met al het hout moet gebeuren. Het wordt niet per definitie haardhout zoals her en der is geopperd. 'Voor het bos is het niet erg als er wat dood hout bijkomt. Die hoeveelheid was nog laag.' SBB had al wel in de planning opgenomen weer een haardhoutdag te gaan organiseren. De hoeveelheid omgevallen bomen klinkt veel, maar volgens SBB kunnen het Krimbos en De Dennen dat wel hebben.

Kotters uitgevaren

De Texelse kottervloot is maandagmiddag en dinsdagochtend alsnog uitgevaren. De schepen waren tijdens de storm even binnen gebleven in de haven van Oudeschild. Volgens visserijvoorman Maarten Drijver waren er verder geen meldingen van schade aan de schepen door de storm. De TX36 bewees een automobilist nog een dienst door een auto die achteruit werd geblazen tegen te houden. Anders had die in de haven gelegen.