Achter de schermen

Congrescentrum

Saaie dan wel gortdroge vergaderingen voor de boeg? Neem Ben Zegeren mee en je hebt een memorabele avond in het vooruitzicht. Voor wie Ben niet kent: Ben is raadslid voor het CDA en absoluut koploper in het lanceren van opmerkelijke ideeën en bijzondere plannen. Niet te evenaren op dat front.

Zo ook woensdagavond tijdens een bespreking van de gemeentelijke begroting in een commissievergadering. Niet direct spannend, totdat Ben in de lucht komt. Willem Vlas van Texels Belang is aangever. Hij komt in opstand tegen de plannen voor een multifunctionele evenementenhal in Den Burg. Daarvoor ligt al een tijdje een plan in de kast en dat mag van Vlas vooral zo blijven.

Als het aan het college ligt, wordt er anders €65.000,- uitgetrokken om te onderzoeken of zo'n 'theater- en evenementenzaal' onderdeel kan worden van de nieuwe sporthal die in Den Burg moet komen. Het geld kan volgens TB wel anders worden besteed, zeker als je bedenkt dat Artex straks aan de Groeneplaats eigenlijk al met hetzelfde bezig is.

Maar daar is Ben. Ben komt ruim door de bocht en kopt de voorzet van Texels Belang glorieus in. Niks geen benepen gedoe: Artex is aan de Groeneplaats gebaat bij een podium en Texel zou juist een groot evenementencentrum moeten krijgen. Ben wil een 'heel groot gebouw' zien voor congressen en de horecabeurs. De haalbaarheid laten we maar even buiten beschouwing, maar je ziet mensen in de raadszaal opveren. Ben heeft de boel weer even opgeschud.

In gedachten zie je ook meteen een Texelse variant van de Jaarbeurshallen in Utrecht voor je. Vergeet bestaande locaties als De Kiekendief, Klif 12, Ons Genoegen, De Koninghal, De Waldhoorn, De Wielewaal, het Eierlandsche Huis, De Bijenkorf, De Hof, 't Skiltje, het podium in de bioscoop, Hotel De Pelikaan, Opduin, Odysseus, de aula van de OSG of andere grote ruimten op Texel waar je iets zou kunnen houden: over een tijdje vinden evenementen en beurzen plaats in het nieuwe congrescentrum van Ben. Willem Vlas doet nog een poging het idee aan flarden te schieten, maar dat hoort eigenlijk niet. Ideeën van Ben moet je laten zoals ze zijn.

Nu acht ik de kans dat het 'Ben Zegeren Congrescentrum' er ooit komt niet zo groot. Maar toch; mocht het op een dag zover zijn, dan hoeven toekomstige exploitanten zich allerminst zorgen te maken. Een paar keer per jaar een congres, een keer de Horecabeurs en de rest van het jaar is daar een man die moeiteloos avond aan avond de congreszaal vult met het ene na het andere wonderlijke idee. Wie zo groots denkt, heeft ook wel de ruimte nodig om tot zijn recht te komen.

Jeroen van Hattum