Frank van der Linde demonstreert Jan Vonk een brandblusser.
Frank van der Linde demonstreert Jan Vonk een brandblusser. Foto: Jeroen van Hattum

BHV-bedrijven gaan samen verder

Vonk Preventieservice en HollandSafe BHV, beiden uit Oudeschild, zijn gefuseerd tot het nieuwe bedrijf Preventieservice, Kwaliteit & Veiligheid.

Het ging al een tijdje rond dat beide bedrijven, actief in de bedrijfshulpverlening, samen zouden gaan. Volgens Jan Vonk en Frank van der Linde, die Preventieservice gaan leiden, is het vanaf maandag 4 november in de praktijk zo ver. De afgelopen tijd werd achter de schermen aan de fusie gewerkt.

Alle BHV-lessen worden vanaf maandag verzorgd op de huidige locatie van Vonk Preventieservice aan de Schilderweg. De locatie van HollandSafe aan De Vang wordt niet langer gebruikt. De grote zwarte container van HollandSafe, waarin geoefend wordt op het bestrijden van branden, komt vast bij de locatie Schilderweg te staan.

Vonk: 'Er komt een tweede leslokaal bij in het gebouw en een oefenruimte voor praktijktrainingen. We schaffen ook een mobiele blusunit aan waarmee we naar bedrijven aan de overkant kunnen gaan voor trainingen.'

Het nieuwe Preventieservice bestaat naast Vonk en Van der Linde uit Madou de Haan en Mirjam Korn. Martijn Eelman, in 2004 oprichter van HollandSafe (toen nog InterSafe), is ertussenuit. Hij richt zich volgens Vonk en Van der Linde op nieuwe uitdagingen. Via het AED-netwerk, waarbij Vonk en HollandSafe beiden waren betrokken, kwamen de contacten om over een fusie te praten tot stand.

Het nieuwe Preventieservice geeft training aan circa 600 tot 700 bedrijven en kent zo'n tweeduizend cursisten. Ongeveer de helft is van de overkant. Vonk: 'Dat heb je nodig om een goed bedrijf in de BHV te kunnen hebben.' Het bedrijf geeft onder meer trainingen aan het Gemeentelijke Vervoersbedrijf in Amsterdam en veel kinderdagverblijven in Noord-Holland.

Vonk neemt het EHBO-gedeelte voor zijn rekening en Van der Linde de brandbestrijding. Het bedrijf blijft zich ook bezighouden met andere takken van veiligheid. De twee zeggen de kwaliteit hoog te willen houden. Van der Linde: 'Veiligheid is iets waar je niet mee kunt sollen. Daar moet je goed in getraind zijn.'

Evenementendesk

helpt organisaties

Gemeente, Texels Ondernemers Platformen (TOP), de Sportraad werken samen met organisatoren van evenementen aan een evenementendesk. Dit loket gaat organisaties hulp bieden bij het vergunningtraject, ondersteuning van de vrijwilligers, afstemming en marketing.

Evenementen zijn van groeiend belang voor de economie. Ze maken het toerisme minder weersgevoelig, omdat de deelnemers al lang van te voren hebben geboekt. Ze komen, weer of geen weer, vaak samen met familie, die ook voor bestedingen zorgen. De organisatie heeft doorgaans de handen vol aan het evenement zelf, helpende handen zijn welkom. De gemeente, TOP, de Sportraad en tal van organisaties kijken hoe de organisatoren kunnen worden geholpen. Hiervoor komt er een evenementenloket. Het ziet er veelbelovend uit, zo mag uit de reacties tijdens de bijeenkomst van TOP worden afgeleid. Maurice Diks van Struûn Texel, was goed te spreken over de medewerking van de gemeente. 'U bedenkt maar een goed plan, wij zullen u helpen', kreeg hij te horen. Ook het nationaal softbalteam dat hier deze winter traint, waren uitstekend te spreken over de gemeente.