Kapotte schotten en ruiten bij Paal 19,5.
Kapotte schotten en ruiten bij Paal 19,5. Foto: Paul van Dijk

Storm schiet uit tot 88 knopen

Hij legde het voor de zekerheid maar vast op zijn telefoon. Strandexploitant Mark Röpke zag maandag bij Paal 17 de windsnelheid uitschieten tot 88 knopen ofwel 163 kilometer per uur.

Dat is ruim boven windkracht 12 op de Schaal van Beaufort. Daar wordt van een orkaan gesproken bij meer dan 63 knopen (meer dan 117 kilometer per uur). Op het vliegveld kon de windmeter het op een gegeven moment niet meer bijhouden, aldus weerman Mike de Bruijn. De meter gaat tot 70 knopen. De storm kwam uit west zuidwestelijke richting.

De strandpaviljoens bij Paal 15, 19 en 19,5 liepen de nodige schade op. Paal 15 verloor volgens Jur Schuiringa een deel van het terras en bij 19,5 sneuvelden volgens Franc Schraag 22 schotten en vijftig ruiten. 'Sommige schotten zijn gewoon weg. Die vind ik later misschien weer eens in de duinen.' De vloerdelen van het paviljoen bleven volgens Schraag gewoon liggen. Dinsdag had hij de zaak alweer open. Volgens Schuiringa had de kust niet veel te lijden onder de storm. De komende dagen wordt opnieuw storm verwacht, vermoedelijk tot kracht negen (41 tot 49 knopen).en uit zuid tot westelijke richting.