VVD: niet meer betalen voor

vergunning voor evenement

Alle evenementen op Texel moeten vanaf 2014 legesvrij worden. Dat stelt de VVD in een voorstel dat woensdagavond in de raadscommissie wordt besproken.

De partij vindt het enorm demotiverend voor vrijwilligers die evenementen organiseren dat zij bij de gemeente moeten betalen om een vergunning te krijgen. 'Zij moeten al de nodige moeite doen om een vergunning te krijgen en dan ook nog kosten betalen. Dat vinden wij onwenselijk voor de vrijwilligers en het goede leven op Texel. We profiteren immers allen van de evenementen.'

Volgens de libetalen loopt de gemeente jaarlijks €15.000,- aan inkomsten mis als evenementen legesvrij worden. Dat bedrag wil de VVD in 2014 opvangen door een overschot in het budget voor incidentele sport- en cultuursubsidies. Vanaf 2015 wil de VVD een structurele oplossing in de gemeentelijke begroting hebben om het gemis aan inkomsten te compenseren. In de Legesverordening worden nu twee tarieven voor het krijgen van een evenementenvergunning genoemd: €77,65 en €804,05.

De partij stelt dat evenementen belangrijk zijn voor het eiland en dat Texel blij mag zijn met de inzet van vele vrijwilligers om het grote aanbod aan evenementen op het eiland te organiseren. 'Ze trekken bezoekers, verstevigen de band tussen Texel en de gasten, dragen bij aan de economie van Texel en ze geven een positieve impuls aan de complete beleving van een bezoek aan Texel.'

De VVD zegt geen onderscheid te willen maken tussen evenementen, ook niet als ze een commercieel tintje hebben. 'Je moet geen onderscheid willen maken, want in alle gevallen geldt dat het feit dat het goed is voor Texel dat het evenement wordt georganiseerd.

Volgens de partij heeft Texel het momenteel meer dan ooit nodig om ten opzichte van toeristen onderscheidend te zijn en evenementen kunnen helpen dat onderscheid te maken.