Storm trekt spoor van

vernieling over Texel

De storm die maandagmorgen met orkaankracht over het eiland raasde heeft op veel plekken een ravage aangericht en voor ongemakken gezorgd. Zwemparadijs Calluna moest sluiten omdat een deel van het dak er af was gewaaid en ook bij het kantoor van TexelCampings in De Koog was de ravage groot. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De storm was kort voor de middag het hevigst. Er werden windsnelheden gemeten van 134 kilometer per uur. Veel bomen, nog in het blad, bleken niet bestand tegen dit extreme natuurgeweld. Op veel plekken gingen bomen tegen de vlakte. In het centrum van Den Burg, zoals in het park. Bij de rotonde Wilhelminalaan ging er een van de wortel, waarbij de waterleiding lek raakte. Ook elders op het eiland gingen bomen tegen de vlakte, zoals langs de Pontweg, Schilderweg en in de Kikkertstraat. Aan het Molwerk, nabij het Licht van Troost, knapte een mast met daarin antennes voor mobile telefonie. De brandweer was ter plekke, ook met de hoogwerker, maar kon niet veel uitrichten. Uit veiligheidsoverwegingen werd de weg afgezet. Ook de straatverlichting en wegwijzers hadden het zwaar te verduren. Een ploeg elektromonteurs ging met de brandweer het eiland over om beschadigde lantaarns te repareren.

Zwemparadijs Calluna werd ontruimd nadat de storm een deel van het dak had vernield. Ook voor vandaag zijn de zwemlessen afgelast. Groot was de ravage bij TexelCampings, waar het dak van het hoofdgebouw grote schade opliep. In de Dennen gingen tientallen bomen onderuit. Hierdoor waren onder meer de wegen geblokkeerd. Er werd met man macht gewerkt om de wegen vrij te maken. Staatsbosbeheer deed in de loop van de dag een klemmende oproep aan automobilisten die toch het bos in wilden om hiervan af te zien omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Langs de Georgiëweg sneuvelde het dak van een oude paarden schuur en ook elders op het eiland liepen schuren en stallen schade op aan dak of gevel, zelfs gloednieuwe gebouwen. Langs de Californiëweg raakte een woonboerderij beschadigd. Bij Woontij, die op Texel 1400 woningen heeft, stroomden telefoontjes binnen. Veel afgewaaide dakpannen, zoals overal op het eiland. Soms enkelen, maar ook hele rijen vlogen er vanaf. Het gevaar dat hierdoor ontstond, door omvallende bomen en andere gevaar was voor de gemeente reden iedereen te adviseren wegens de uitzonderlijke weersomstandigheden binnen te blijven. Op diverse plekken gingen schuttingen tegen de vlakte.

Op het terrein van de MAB-club werd het 'Glazen Huis', tijdens de autocross het domein van wedstrijdleiding en controle, volledig vernield. De bovenkant van het gevaarte werd er van af geblazen.

TESO moest de veerdienst van 10.00 wegens de storm tijdelijk onderbreken. Gestrande reizigers in Den Helder en op Texel werden tijdens het wachten voorzien van koffie, thee, soep en warme broodjes. De website van TESO was op dat moment als gevolg van een storing bij de leverancier onbereikbaar. Reizigers werden via Twitter op de hoogte gehouden. Om 12.30 uur kon weer worden gevaren.