Bierbrouwer Maurice Diks en zijn medewerkers met hun prijs.
Bierbrouwer Maurice Diks en zijn medewerkers met hun prijs. Foto:

Succes Texels bockbier

Texels bock is tweede geworden bij de jaarlijkse verkiezing van het "Beste bockbier van Nederland". Deze competitie vond het afgelopen weekend plaats tijdens het PINT bockbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Texels Bock werd tijdens hetzelfde evenement in 2010 en 2011 al verkozen tot de nummer één. En bij de verkiezing van het 'Het lekkerste bockbier van Nederland' in 2009, 2011 en 2012 werd de Texels bock kampioen. 'Dit resultaat bevestigt opnieuw de enorme erkenning voor de kwaliteit van Texels bock', vertelt een trotse bierbrouwer Maurice Diks.

Het PINT bockbierfestival werd dit keer voor de 36e keer georganiseerd. De jury voor de competitie van het beste bokbier bestond uit 25 vakkundige personen zoals brouwers, bierkeurmeesters en biersommeliers uit binnen- en buitenland. Zij moesten in de categorie "Beste Bok" in totaal 49 bieren beoordelen. De eerste plaats was voor 't Goeye Goet Bockbier van Brouwerij Nederlands Openluchtmuseum en de derde plaats ging naar de Gewaeghde Bock van Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster.

Bij de brouwerij op Texel ging de vlag uit toen het zilveren resultaat bekend werd. Brouwmeester Maurice Diks vol trots: 'Dit is geweldig. Ieder jaar doen we opnieuw ons best om met Texelse ingrediënten een mooie Texels Bock te brouwen in onze ambachtelijke brouwerij. De prijzen die we elk jaar winnen zijn een groot compliment voor het hele brouwerijteam.' Volgens Maurice dankt Texels Bock zijn erkenning aan de mooie karameltonen en zachte volle smaak die komt door gebruik te maken van Texelse gerst, duinwater en een eigenzinnige giststam.

Texels Bockbier is een seizoensbier van hoge gisting. De brouwers gebruiken uitsluitend natuurlijke grondstoffen zoals Texelse gerstemout, hop en gist. Texels Bock wordt lang gelagerd. Door deze periode van totale rust in het rijpingsproces, wordt de smaak van het bier verdiept en geïntensiveerd. De robijnrode kleur en de typische karamelsmaak van Texels Bockbier zijn een gevolg van het roosteren van de gerstemout. Daarnaast geven speciaal geselecteerde hopsoorten dit bijzondere bier zijn aangename afdronk. Texels Bockbier is een ongefilterd bier dat nagist op de fles. Het kleine beetje gist onderin de fles maakt het bier extra romig en bevat veel vitamine B. Texels Bock heeft een alcoholpercentage van 7 procent en komt het best tot zijn recht als het wordt gedronken bij een temperatuur van 8 tot 10 °C.

De 'Texelse' brouwt op ambachtelijke wijze verschillende typen speciaalbier. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van ingrediënten die op het eiland worden verbouwd zoals bijvoorbeeld Texelse gerst en tarwe. Het meest bekende bier van de Texelse bierbrouwerij is Skuumkoppe. Dit is het eerste in Nederland gebrouwen donker witbier en wordt inmiddels ook op de "vaste wal" steeds populairder. De bieren van de Texelse Bierbrouwerij kenmerken zich door een zachte, romige en karakteristieke smaak. Inmiddels wordt het bier een groot deel van Nederland afgezet.