De komst van de Flintstone trok veel bekijks.
De komst van de Flintstone trok veel bekijks. Foto: Ed Witte

Stenen storten op zinkerleiding

Vanaf de Pontweg was hij zondagmiddag duidelijk zichtbaar boven de dijk van de Prins Hendrikpolder: de 'Flintstone'. Ook vanaf de veerboot trok het schip veel bekijks.

De 155 meter lange en 32 meter brede Flintstone van Tideway is in het Marsdiep om stenen te storten op de nieuwe drinkwaterleiding die eerder dit jaar sneuvelde en onlangs werd gerepareerd. Er werd een nieuw stuk in de leiding gemonteerd en de stenen van de Flintstone moeten voorkomen dat de leiding opnieuw beschadigd zou raken door de plaatselijk zeer sterke stroming. Een van de opvarenden is (tijdelijk) Eduard Dijker uit Oudeschild, die vrijdag in Noorwegen aan boord ging om namens zijn werkgever De Vries en Van de Wiel toezicht te houden op het werk. Net als Tideway is De Vries en Van de Wiel onderdeel van de DEME-groep.

De werkzaamheden, het aanbrengen van een steenlaag over een lengte van ongeveer 200 meter op een diiepte van 20 meter, zijn een klein klusje voor het schip, dat al sinds de bouw in 2011 wereldwijd voor dit soort werk wordt ingezet, vaak over tientallen kilometers lengte op dieptes tot wel 100 meter. De stenen worden door twee kranen via een 'valpijp' precies op de juiste plek gestort. De werkzaamheden zullen naar verwachting niet meer dan een dag in beslag nemen. Als de stenen zijn gestort, keert het schip weer terug naar Noorwegen.

Bazaar in De Burcht

In kerkgebouw De Burcht wordt vrijdag 1 november van 10.00 tot 16.00 uur de tradtionele bazaar gehouden. Er is ook een rommelmarkt.

Mensen met afgedankte spullen kunnen bellen met tel. 313105, dan worden de spulletjes opgehaald. Ook worden raadspelletjes gehouden en er is verkoop van zelfgemaakte spullen, zoals brood, kaarten, sokken en truien. Er is een bingo met fraaie prijzen. Voor liefhebbers is er koffie, zelf gebakken taart of cake en er worden oliebollen gebakken. Om 20.00 uur begint in de Schakel een bingo met mooie prijzen.