Tijdelijke galerie aan de Burgwal

Met hun stichting Creatief Texel hebben Pieternel Geurtz en Tonnie Bruining tijdelijk een atelier-galerie in gebruik genomen aan de Burgwal 15 in Den Burg.

Inmiddels wordt hard gewerkt aan de inrichting van de ruimte, die zaterdag 26 oktober officieel in gebruik wordt genomen met een expositie. Geurtz toont schilderijen die ze in augustus en september maakte op het strand bij paal 12 tijdens workshops van Peter van der Ploeg uit Harlingen. Van der Ploeg staat bekend om zijn Coastal Art en is geen vreemde op paal 12 waar schilderijen van zijn hand te zien zijn aan de wanden van het paviljoen. De meeste zeegezichten van Geurtz zijn nog niet af. 'Ik laat drie schetsen zoals ze tijdens de workshops zij gemaakt, daar kom ik niet meer aan. De rest maak ik tijdens de expositie af.'

Bruining laat, naast de voor haar kenmerkende abstracte fotografie, vooral veel recente foto's zien die ze gemaakt heeft in het kader van haar project Beeldverhaal. Deze nieuwe fotografische ontwikkeling heeft zich gevormd door het volgen van diverse masterclasses bij Michel Szulc-Krzyzanowski, die in zijn werk steeds de mens centraal stelt. Door haar interesse in mensen, mede gewekt door haar jarenlange werk in de hulpverlening en geïnspireerd door Sculz-Kryzanowski heeft Bruining deze nieuwe koers ingezet. Het atelier is elke dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur geopend, op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en verder als er gewerkt wordt. Meer informatie is te vinden via www.creatief-texel.nl en te verkrijgen via tel. 06-13600188 of 06-13600488.

Appeltaartfestijn

Susanne van Reenen heeft het Appeltaartenfestijn gewonnen, dat dinsdag werd gehouden op Landgoed De Bonte Belevenis.

Haar taart, met een mix van appel, veenbessen en abrikozen werd door de tweehonderd bezoekers tot beste gekozen. Er waren 28 taarten ingezonden, allemaal met zoveel mogelijk Texelse ingrediënten. Erg leuk was de inzending van een appeltaart van kampeerders zonder oven, mixer of andere moderne middelen. Ook een appeltaart gebakken in een houtoven bij de yurt eindigde hoog op de lijst. Gedurende het festijn gaven de Texelse molenaars uitleg over het malen van Texel graag, waar ter plekke pannenkoeken van werden gemaakt. Ook fruitteler Kees Keijser was aanwezeig en vertelde over de verschillende appelsoorten die hij kweekt, plukt en verkoopt. Ter plekke liet hij - met een ouderwetse handpers - zien hoe appelsap wordt geperst.