Valkenier Mart Schrieken met een van zijn roofvogels.
Valkenier Mart Schrieken met een van zijn roofvogels. Foto: Valkerij Schrieken

Valkenier verjaagt kauwtjes uit centrum

In opdracht van de gemeente begint valkenier Mart Schrieken uit Den Helder maandag 4 november met het verjagen van kauwen (torenkraaien) uit het centrum van Den Burg. 

Dagelijks zal hij met een van zijn woestuinbuizerds onrust veroorzaken rond de bomen van het park en andere plekken van het centrum waar de vogels nu nog massaal neerstrijken om de nacht door te brengen.

Elke actie met de rondvliegende roofvogel wordt afgesloten met het afsteken van wat vuurwerk waar ook de nodige schrik van moet uitgaan. Naar verwachting zullen de kraaien door een en ander binnen een paar weken zijn uitgeweken naar een nieuwe overnachtingsplaats, de bomen bij de speelweide/ijsbaan waar ze veel minder overlast veroorzaken.

Daarnaast wil Schrieken enkele honderden kauwtjes vangen met speciale kooien die op diverse plekken rond de kerk en park worden opgesteld, zoveel mogelijk buiten zicht en bereikbaarheid van mensen. De gevangen vogels worden frequent – in het begin dagelijks – opgehaald en elders in de provincie, voorbij Alkmaar, losgelaten. Ze worden dus niet gedood. Schrieken: 'Door het aantal kauwen te verminderen en de overgebleven vogels buiten het centrum te drijven wordt het probleem beheersbaar.'

Naar schatting houden zich momenteel ongeveer 1500 kauwen op in het dorpscentrum. Vooral de laatste tijd regent het klachten over overlast. Naast lawaai is sprake van vervuiling van gevels, ramen, auto's en meubilair. Zelfs komt de stront soms terecht op consumpties op horecaterrassen. Met name de aantasting van de hygiëne was voor het Ministerie van Economische Zaken reden om voor de verdrijving van de kauwen toestemming te geven. De vergunning geldt tot 2016, alleen voor het centrum van Den Burg en buiten de broedtijd. Het college is in deze verdeeld: wethouder Eric Hercules is tegen de kauwenbestrijding.

Het is niet de eerste keer dat op Texel op deze manier overlast door vogels wordt tegengegaan. In opdracht van TESO trad Schrieken op tegen duiven en later kauwen die zich massaal ophielden bij en onder de aanleginrichting van de veerhaven, aangetrokken door patat en ander voedsel dat door passagiers werd achtergelaten of aangeboden. Binnen een paar weken was het gelukt het grootste deel van de ongeveer 800 vogels te laten verhuizen naar een andere rustplaats, het bosje bij het NIOZ. Geregeld is dat Schrieken opnieuw in het geweer komt als de kauwtjes terugkeren.

Boeren ondervinden ook veel overlast van kauwen en kraaien. Al eerder besteedde deze krant uitgebreid aandacht aan de schade aan met plastic omwikkelde balen met kuilgras, die waren doorgeprikt, waardoor verschimmeling optreedt. Ook wordt riet en isolatie uit daken gevreten en is er schade in graan. De beste remedie, aldus Wildbeheereenheid Texel, is het plaatsen van vangkooien. Maar dat staat de provincie niet toe. Kauwen en kraaien zijn moeilijk te schieten. Op landerijen worden ter afschrikking dode kraaien opghangen, maar dat helpt maar ten dele.