Afvalstoffenheffing gaat in 2014 omlaag

Verlaging van de afvalstoffenheffing met 6,5 procent, een trendmatige verhoging van de opbrengst van de Onroerend Zaakbelasting (OZB) en parkeertarieven die gelijk blijven.

Dat zijn enkele vooruitzichtingen op het gebied van de lokale lasten die naar voren komen in de gemeentelijke begroting voor 2014. De verlaging van de afvalstoffenheffing is volgens wethouder Frans Visman (financiën) mogelijk door lagere verwerkingskosten van afval, de hoge prijs voor oud papier en de vergoedingen die voor ingezameld glas en kunststof worden ontvangen.

Voor een eenpersoonshuishouden wil het college de kosten in 2014 met €10,34 laten dalen naar €148,57 en voor meerpersoonshuishoudens met €16,66 naar €239,39. De tarieven van de reinigingsrechten voor bedrijfsafval gaan eveneens met 6,5 procent omlaag. De gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring aan de voorstellen geven.

Burgemeester en wethouders willen de opbrengst van de OZB (dit jaar circa €3,4 miljoen) in 2014 trendmatig laten stijgen met 1,75 procent (de inflatiecorrectie). Volgens Visman wordt daarbij rekening gehouden met een waardedaling van huizen (2 procent) en andere gebouwen (2,3 procent).

Dat betekent dat de tarieven voor woningen stijgen met 3,75 procent en de tarieven voor niet-woningen met 4,05 procent. Dat is een rekenwijze die al jaren gebruikelijk is. Texel staat ook al jaren bekend als gemeente met zo'n beetje de laagste OZB-tarieven van Nederland.

Het college wil de vuurtoren, de Traanroeier, de molen van Het Noorden en een deel van de schapenboeten in 2014 vrijstellen van een OZB-aanslag. Dan gaat het om schapenboeten met een monumentele status die agrarisch zijn bestemd en ook agrarisch worden gebruikt. De vrijwaring geldt niet voor boeten die anders in gebruik zijn.

Het college heeft nog geen bedragen voor de rioolheffing opgenomen, maar volgens Visman bestaat de kans dat die volgend jaar ook omlaag gaat. De toeristenbelasting bedraagt in 2014 €1,60. Dat bedrag werd vorig jaar al vastgelegd door de gemeenteraad. De havengeleden stijgen volgend jaar met 1,75 procent. Voor pleziervaartuigen blijven ze gelijk.

De gemeentelijke begroting oogt op het eerste gezicht florissant. Er prijkt zelfs een overschot van €458.000,- op de balans. Volgens de wethouder moet echter ook rekening worden gehouden met de komende jaren en die zien er minder florissant uit.

De meerjarenraming tot 2017 laat tekorten van 3,5, 2 en 1,5 ton zien en daar moeten nog oplossingen voor worden gevonden. De grootste oorzaak daarvan is een verwachte forse daling van de jaarlijkse uitkering aan Texel uit het landelijke Gemeentefonds.

Op dat front kan het echter verkeren. Voor 2014 is de uitkering uit het fonds onverwacht gestegen met €324.000,- omdat het rijk volgend jaar veel geld wil investeren in infrastructureel werk. De begroting wordt volgende week in commissieverband besproken en op 11 en 12 november door de gemeenteraad vastgesteld.