Gebouw van de OSG aan de Haffelderweg in Den Burg.
Gebouw van de OSG aan de Haffelderweg in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Oninbare vordering OSG naar gemeente'

Burgemeester en wethouders willen de zogeheten 'oninbare vordering' van de OSG op het ministerie van Onderwijs van €429.023,- afboeken ten laste van de algemene reserve. Het college hoopt zo de balans van de school te verbeteren. 

Het gaat hier om een vordering die eind augustus door onderwijsbureau Dyade werd opgevoerd als één van zaken die (volgens het bureau) op de OSG niet in orde waren. De vordering stond nog op de balans en dat gaf volgens Dyade een te rooskleurig beeld van de financiële positie van de school. Het wordt een 'oninbare vordering' genoemd, omdat de OSG het geld in de praktijk pas van het ministerie zou krijgen als de school faiiliet is.

Het geld afboeken van de algemene reserve betekent volgens wethouder Frans Visman niet dat het beschikbaar is. 'De OSG wordt er niet armer of rijker van, maar het beïnvloedt wel de solvabiliteit.' In de praktijk komt het erop neer dat - wanneer het ministerie genoodzaakt zou zijn om de €429.023,- over te boeken naar Texel - het geld in de algemene reserve van de gemeente komt. Volgens Visman zou de oninbare vordering juridisch gewoon kunnen blijven staan, maar in de praktijk is hij op advies van de VO Raad (voortgezet onderwijs) al afgeboekt. De begroting van de OSG voor 2014 spreekt van een structureel tekort van circa 3,5 ton. Op het personele deel van de begroting is een tekort van €275.000,- en op het materiële deel van €84.000,-.Volgens de schoolleiding moet dat zo spoedig mogelijk worden opgeheven. Bedoeling is dat er een meerjarenbegroting voor de school wordt opgesteld om het tekort weg te kunnen werken. Afscheid nemen van tijdelijk benoemd personeel zou kunnen helpen, maar dat gebeurt bewust niet. 'Een dergelijke maatregel dient onderdeel te zijn van het nog op te stellen sociaal plan en de begroting kan daar niet op vooruitlopen.'

?De beoogde meerjarenbegroting is volgens de schoolleiding ook nodig om voor de toekomst een geschikt schoolmodel te kiezen. Dat moet de school bestand maken tegen een daling van het leerlingaantal en financieel in een ander vaarwater brengen. De school telt dit schooljaar 954 leerlingen, maar dat aantal daalt de komende zes/zeven jaar naar verwachting naar 650. Daarna kan volgens de begroting een daling tot onder de 600 leerlingen volgen. College (tevens schoolbestuur), raad en school willen het brede aanbod in stand houden, maar dat gaat met de daling van leerlingen niet vanzelf. Schoolbestuur en schoolleiding willen zich de komende maanden buigen over een geschikt onderwijsmodel. Op het VMBO heeft zich dit schooljaar al een wijziging voltrokken. Daar zijn de beroepsgerichte programma's in de derde en vierde klas vervangen door een intersectoraal programma dat aan elke leerling wordt aangeboden ter voorbereiding op een beroepsopleiding.

Op basis van de aanbevelingen van Dyade zijn inmiddels ook wijzigingen in de begroting voor 2014 opgenomen. Zo wordt de afschrijvingstermijn voor meubels en inventaris verlengd, zodat de relatieve hoge jaarlijkse lasten kunnen worden verminderd. Ook wordt gewerkt met een nieuw rekeningschema om toekenning, bewaking en beheersing van budgetten te vergemakkelijken. De begroting van de OSG wordt tegelijk besproken met gemeentebegroting voor 2014.