'Bediening die geen steken laat vallen'

Een gerecht waarvoor je alleen al de boot naar Texel zou nemen en een bediening die geen steken laat vallen. Twee omschrijvingen voor Bij Jef in Den Hoorn en brasserie Rebecca in De Waal in de nieuwe Lekker 2014.

Rebecca en Bij Jef zijn de enige twee Texelse restaurants in de restaurantgids. 't Pakhuus in Oudeschild, dat vorig jaar zijn debuut maakte in de Lekker 500, wordt niet genoemd.

Volgens het blad zou de culinaire verwennerij in Den Hoorn beter 'Bij Jef en Nadine' kunnen heten, omdat Nadine Mögling als sommelier en gastvrouw medebepalend is voor de kwaliteit van het 'strakke en sfeervol ingerichte restaurant'. De gids is lovend over het menu. Topper is de Waddenzeegarnaal met Zeeuwse platte oester met een schuim van eilandkaas. 'Alleen al voor dit gerecht zou je de boot naar Texel nemen.'

Een geglaceerde lamszwezerik wordt volgens de gids goed gecombineerd met gerookte paling, prei, limoen en dashi. De kaastrolley met daarop diverse kazen van het eiland plus de uitleg van de bediening wordt een feestje genoemd. Alleen een dessert van mango, chocolade en koffie wordt als 'wat eenvoudiger dan de rest' omschreven.

Bij Rebecca is het blad meer dan lovend over de attente bediening. Die laat volgens de Lekker geen steek vallen en legt de gasten de hele avond in de watten. Op het eten worden een paar aanmerkingen gemaakt, al gaat het volgens de Lekker om details. Het garen van rauwe gamba's aan tafel met bouillon lukt maar net en een hoender van de barbecue proeft niet echt als geroosterd. Een krokant gebakken kabeljauw met schelpdieren, saffraanaardappelen en romige kreeftensaus stemt dik tevreden.

De wijnen die in beiden restaurants worden geschonken passen volgens het blad goed bij de gerechten. De beoordelingen in de Lekker worden gedaan door 68 professionele rapporteurs die op zestig verschillende punten letten.

Bijeenkomst AED

In Stayokay aan de Haffelderweg in Den Burg wordt donderdag 31 oktober een bijeenkomst gehouden voor de mensen die zijn aangesloten bij het AED-netwerk op Texel. Er wordt uitleg gegeven over de stand van zaken tot nu toe en er wordt uitgelegd hoe om te gaan met de kasten waarin de AED's hangen. Ook worden plattegronden met daarop de locaties van de AED;s uitgereikt. De bijeenkomst begint om 19.15 uur. De zaal is open vanaf 18.45 uur.