'Wijkteam geen instelling op zich'

Het wordt volgens wethouder Hennie Huisman nog een hele klus om het te redden, maar ze verwacht dat het goed moet komen.

Dertien 'sociale wijkteams' ontfermen zich vanaf 2015 over tal van zaken op het gebied van zorg, werk, inkomen en maatschappelijke ondersteuning in de Kop van Noord-Holland. Een van die teams gaat op Texel aan de slag, de anderen komen in de gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.

Het is een onderwerp dat vooralsnog niet bijster spannend oogt, maar waar naar verwachting vanaf 2015 toch de nodige mensen mee te maken gaan krijgen. De sociale teams worden breed van opzet. De Jeugdhulp (vanaf 2015 volledig in handen van de gemeente) wordt erin ondergebracht, evenals het maatschappelijk werk, de sociale dienst en de schuldhulpverlening. Bedoeling is dat ook de consulenten van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de ondersteuning van vrijwilligers en medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin een plek krijgen binnen het sociaal wijkteam. en dat ook sociale werkplaatsen als De Bolder er aan worden gekoppeld.

Volgens het zogeheten uitvoeringsdocument, waarin de plannen staan beschreven, willen de vier gemeenten in de Noordkop daarmee meer samenhang aanbrengen in hulpverlening. De beoogde toekomst is dat mensen die een probleem hebben in eerste instantie op eigen kracht of met behulp van hun omgeving een oplossing proberen te vinden. Lukt dat niet, dan kunnen ze bij het sociaal wijkteam aankloppen. De professionals van de sociale wijkteams worden geacht binding te hebben met hun omgeving, zodat ze een probleem dat zich aandient, in één keer bij kop en staart aan kunnen pakken, zodat er geen instanties meer langs elkaar heen werken.

De aansturing van de teams komt in handen van de gemeente. Die bepaalt in 2014 met welke partijen contracten worden afgesloten voor het leveren van diensten. Het college van Texel heeft de gemeentesecretaris opdracht gegeven zich de komende tijd te verdiepen in de samenstelling van het Texelse wijkteam.

In het uitvoeringsdocument, ter inzage op de website van de gemeente, staat dat de teams geen instellingen op zich mogen worden, maar een bundeling van bestaande activiteiten moeten zijn. De verandering gebeurt mede op verzoek van gemeenten zelf om goedkoper en efficiënter te werken op gebied van zorg, werk en inkomen, Het is tegelijkertijd een bezuinigingsmaatregel van het Rijk om de boel betaalbaar te houden.