Manifestatie over

bouw Groeneplaats

'Realiseert de Texelaar zich wel wat er op de Groeneplaats staat te gebeuren?' Frits Langeveld, Reinier van der Veen en een groep medestanders vermoeden van niet. Om een idee te geven van wat er komt, bouwen ze op de plek van de voorgenomen nieuwbouw deze week een opstelling. Vrijdag en zaterdag houden ze een grote manifestatie op de Groeneplaats.

Donderdagavond bezochten ze een informatiebijeenkomst over het bestemmingsplan Den Burg Centrum. Langeveld: 'Verdeeld over twee kamers waren er kaarten en ander beeldmateriaal te zien. We konden vragen wat we wilden en kregen overal antwoord op. Maar tot onze verbazing was er vrijwel niemand anders. Hoe is het mogelijk? Terwijl het hart ons al zo lang bezighoudt. Maar als de bebouwing er staat, gaat die voorlopig niet meer weg. Maandag is de laatste dag dat mensen een zienswijze kunnen indienen. Met deze manifestatie willen we een indruk geven van de toekomst. Wij zijn geen actiegroep en spreken geen oordeel uit over de bebouwing, dat laten we over aan de mensen zelf.' Deze week trekt de gemeente de bebouwingslijnen. 'Als die er staan, dan kunnen we op de plek waar de gebouwen komen aanhangers plaatsen en die inpakken met zeil, bij elkaar een meter of vier hoog. Dat geeft een aardige indruk. Wie dat wil kan er ook deuren en ramen intekenen. We willen er absoluut geen rotzooi van maken.' De bebouwingslijn aan de zijde van de Groeneplaats komt vrijwel op de plek van het vroegere Raaksje, een stuk verder dan het oude raadhuis (zie pagina 3). 'Het loopt door tot veertien meter van de Lindeboom en twaalf meter van De Waag. Ik had me niet gerealiseerd dat het tot zover zou komen.' De opstelling wordt donderdag gemaakt met behulp van trailers en pakwagens, die worden ingepakt. Texelaars die willen helpen, een aanhanger beschikbaar hebben of die vragen hebben, kunnen contact opnemen met Langeveld (06-53548888) of Van der Veen (06-20821693).

Nieuwe partijen bij

Cloud Power Texel

De bedrijven Siemens en Quby gaan meewerken aan het zogeheten cloud power systeem dat TexelEnergie samen met Capgemini en Liander voor Texel aan het ontwikkelen is.

Het project houdt in dat de vraag naar energie en de hoeveelheid lokaal opgewekte energie in de praktijk zoveel mogelijk op elkaar zijn afgestemd. TexelEnergie en Capgemini zijn al een tijd bezig met de voorbereidingen en komen op het punt dat het tot realisatie komt.

Siemens is gespecialiseerd in elektronica en technologie en Quby is een in 2004 gestart bedrijf dat mensen helpt op slimme en eenvoudige wijze grip te krijgen op het eigen energieverbruik.

De provincie Noord-Holland, Agentschap NL en het Innovatieprogramma Intelligente Netten zijn ook bij Clouw Power Texel betrokken. Enkele honderden Texelaars hebben zich aangemeld om mee te doen aan het initiatief.