Afbeelding
Foto:

App om nesten van weidevogels te sparen tijdens werkzaamheden

Het ontwijken van nesten van weidevogels tijdens werkzaamheden op het land. Dat is waar de app 'Signalering vogelnesten' voor is bedoeld. Texelse boeren hadden de primeur.

De app werd ontwikkeld door Martijn Smit van het gelijknamig loonbedrijf, agrarische natuurvereniging De Lieuw en de gebroeders Jan en Piet Lap. Een boer of loonwerker die er gebruik van maakt, krijgt een signaal op zijn smartphone als hij een nest nadert waar hij voor moet uitwijken. Voorheen werden nesten al gemarkeerd met stokken, maar deze waren vanuit de trekker niet altijd te zien. De vrijwillige medewerkers die de nesten markeren, voeren nu de GPS-coördinaten in in een database, waar de app gebruik van maakt. De app toont de exacte nestlocatie aan gebruikers die zijn ingelogd., daarmee wordt de samenwerking tussen vrijwilligers, boeren en loonwerkers op het gebied van agrarisch natuurbeheer bevorderd. De gratis app zal in het voorjaar van 2014 voor het eerst worden ingezet. Dertig Texelse boeren en belangstellenden hadden enkele weken geleden de primeur toen in het dorpshuis van De Waal de app werd gepresenteerd, vanaf heden is hij gratis te downloaden voor zowel Apple als Android. Komend voorjaar verzorgt Landschap Noord-Holland als eerste regionale organisatie informatieavonden waar boeren en vrijwilligers met het nieuwe hulpmiddel kunnen leren werken. Daarna zullen ook andere organisaties dergelijke bijeenkomsten beleggen, alles met het doel het aantal nestverliezen tijdens landbouwwerkzaamheden tot een minimum te beperken. Op YouTube is een instructiefilmpje over de app te zien.

De ontwikkeling van het nieuwe hulpmiddel werd mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Benefiettocht eindigt in Casablanca

De benefiettocht Texel-Banjul van Gert Jan en Jans de Vreugt is gestrand in Casablanca.

Het plan was om met een konvooi van wagens door Noord-Afrika naar twee dorpjes in Gambia te trekken om daar een watervoorziening aan te leggen. Maar toen de wagens maandagavond door Marokko reden, raakte de auto van teamgenoten Dennis Kooistra en Janine Arends van de weg. De inzittenden werden per ambulance afgevoerd en later bleek Kooistra een kleine breuk in een ruggewervel te hebben. Om hen tijdens de herstelperiode te helpen de zaken met de autoriteiten af te wikkelen, besloten de Texelaars hun tocht af te breken en in Casablanca te blijven. Wel benadrukken ze tegenover de sponsors dat de ingezamelde gelden en goederen alsnog in Gambia zullen worden afgeleverd.

Mencursus

Bij voldoende deelname verzorgt menvereniging Tussen Wad en Duin een oprfriscursus voor mensen die in het bezit zijn van een koetsiersbewijs. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij cursusleider Piet Beers, tel. 314563. De cursus bestaat uit tien lessen, te geven op dondedag van 19.30 tot 21.30 uur.