Nel Kant, Jan Bot en Marianne Waverijn bij het nieuwe bestuurskantoor van Kopwerk en Schooltij.
Nel Kant, Jan Bot en Marianne Waverijn bij het nieuwe bestuurskantoor van Kopwerk en Schooltij. Foto: Esther Speklé

Sociaal wijkteam in

de maak voor Texel

Texel krijgt vanaf 1 januari 2015 een 'sociaal wijkteam' waarin professionals op gebied van onder meer zorg, jeugdhulpverlening, sociale zaken en maatschappelijke werk actief zijn. Soortgelijke teams komen ook in Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.

Dat hebben wethouders van de vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland gisteren bekendgemaakt. De teams komen voort uit de grote veranderingen die momenteel gaande zijn in het zogeheten 'sociaal domein'.

Dat is de verzamelnaam voor wetgeving op gebied van zorg, werk, inkomen en maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten krijgen op dat gebied vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheden van het Rijk. Dan gaat het concreet om mensen die werkloos zijn weer aan het werk te krijgen, de begeleiding en dagbesteding van mensen die langdurig zorg nodig hebben en jeugdzorg.

In de praktijk komt het erop neer dat bestaande dienstverlening die nu bij verschillende organisaties is ondergebracht straks in één team is gebundeld. Wat er wel en niet in de teams komt, wordt volgens wethouder Hennie Huisman nader bekeken. 'Bedoeling is dat een team in feite één loket worden waar mensen voor veel zaken terecht kunnen.'

In totaal komen er dertien wijkteams, één voor Texel en twaalf voor de andere drie gemeenten. Een team moet een gebied van circa 15.000 mensen kunnen behappen. De teams zijn er voor mensen die het zelf niet voor elkaar krijgen binnen de eigen sociale netwerken oplossingen voor een probleem te vinden. Uitgangspunt is dat er zoveel mogelijk lokaal wordt opgepakt.

De wethouders presenteerden gisteren in Den Helder gezamenlijk een uitvoeringsdocument waarin beschreven staat hoe zij het sociaal domein er vanaf 2015 uit willen laten zien. Dat document ligt de komende tijd ter inzage voor zienswijzen en wordt in december in de gemeenteraden besproken.

Volgens Huisman is ook afgesproken dat er één administratie- en kenniscentrum komt voor de administratieve afhandeling van zaken van de wijkteams. Daarnaast komt er een zogeheten 'flexpool' met deskundigen waar de gemeenten een beroep op kunnen doen. 'Bijvoorbeeld wanneer er juridische kennis nodig is.' De term 'sociaal wijkteam' kwam vorige week ook al voorbij in een persbericht van de gemeente Den Helder. Daarbij ging het over een proef van een jaar op gebied van samenwerken binnen de jeugdhulp.

Met de onthulling van een naambord met logo's hebben vertegenwoordigers van de stichting Schooltij en de stichting Kopwerk donderdag een gezamenlijk bestuurskantoor aan de Elemert in Den Burg officieel in gebruik genomen. Nel Kant, algemeen directeur van Schooltij, voorzitter Jan Bot van Kopwerk, voorzitter Marianne Waverijn van School en andere betrokkenen toasten er op de intensieve samenwerking tussen de beide schoolbesturen op Texel.

Beide besturen, die al samenwerken bij De Vliekotter in Oosterend, hebben de intentie met de samenwerking op bestuursniveau nog een stap verder te laten gaan. Kopwerk en Schooltij hebben daarvoor vlak voor de zomervakantie een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, Dat leidt mogelijk in de toekomst tot een fusie. Bedoeling is dat de Texelse basisscholen van Schooltij en Kopwerk samen optrekken om het onderwijs voor hun leerlingen zo sterk mogelijk te maken.