Maroucha Stolk, Karleen van Dee en Iris Dorst maken een toneelvoorstelling voor Moldavië.
Maroucha Stolk, Karleen van Dee en Iris Dorst maken een toneelvoorstelling voor Moldavië. Foto: Karleen van Dee

Benefietvoorstelling

Een benefietvoorstelling ten bate van opvanghuizen in Moldavië. Dat is wast Karleen van Dee, Iris Dorst en Maroucha Stolk voor elkaar proberen te krijgen. Hun streven geldt als profielwerkstuk voor het eindexamen van de OSG. 

De drie, leerlingen van 5 HAVO, hebben grootste plannen en daarom de taken duidelijk verdeeld. Waar Stolk voor de publiciteit zorgt, is Van Dee verantwoordelijk voor de organisatie, het zoeken van sponsors, de catering en de locatie. De uiteindelijke productie is in handen van Dorst, die de tekst van het stuk schreef, de regie voert en bovendien ook zelf een kleine rol speelt. Het toneelstuk is gebaseerd op de film Beetlejuice, een komische fantasyfilm uit 1988. Het stuk vertelt het verhaal van een echtpaar dat omkomt bij een auto-ongeluk en vervolgens als geesten blijft rondspoken in het grote huis waar ze woonden. Dat wordt pas een probleem als het huis wordt verkocht en de geesten van de voormalige bewoners niet eng genoeg blijken om de nieuwe bewoners weg te jagen. Dorst, die toneelschrijven als hobby heeft, bewerkte het verhaal voor toneel en is inmiddels druk met de acteurs aan het repeteren.

De opbrengst van de voorstelling komt geheel ten goede aan opvanghuizen voor (wees)kinderen in Moldavië, waarmee Karleen van Dee via de stichting Mensenkinderen is verbonden. Deze stichting werkt via kerken en lokale organisaties, waardoor al het geld te bestemder plaatse komt. Dankzioj haar contacten met De Krim, waar haar vader horeca-manager is, kan Van Dee over de zaal van de Kiekendief beschikken. Ook (vrijwel) alle andere kosten worden door sponsors gedragen, zodat al het geld dat via de toegangskaartjes binnenkomt aan de stichting kan worden geschonken. Maar de voorstelling is het middel, het uiteindelijke doel is natuurlijk het profielwerkstuk. Dat krijgt de vorm van een documentaire, waarin zowel het werk van de stichting Mensenkinderen, als de organisatie en productie van de benefietvoorstelling wordt opgenomen. De drie havisten worden op de OSG begeleid door Ben Bakker en Hans Frank.

Het stuk Beetlejuice gaat zaterdag 9 november in première in De Kiekendief op De Krim. De voorstelling begint om 19.00 uur. Zondag 10 november volgt een matinee, die om 15.00 uur begint. De toegang bedraagt €5,-. kaartjes kunnen worden besteld via tel. 06-44083273.

Project Afval

op Thijsseschool

Bij de Thijsseschool in Den Burg is vrijdag het project 'Afval' van start gegaan met een optreden van de leerkrachten.

Gekleed in vuilniszakken, sommigen verstopt in een 'kliko' brachten zij het vuilnislied ten gehore in het amfiteater van het natuurschoolplein. Na de herfstvakantie maken de leerlingen uitstapjes naar Ecomare, naar het strand om te jutten en naar recyclingbedrijf Amsing. Op school worden lessen gegeven over zwerfafval, plastic, duurzaamheid en de vervuiling van de aarde en elke dag wordt het klassenafval verzameld en geïnventariseerd.