Jan Uitgeest met de stoommachine die de TX 68 boven water haalde.
Jan Uitgeest met de stoommachine die de TX 68 boven water haalde. Foto: Jeroen van Hattum

Oude stoommachine voor Flora

Schipbreuk- en juttersmuseum Flora aan de Pontweg heeft sinds een paar dagen een circa 125 jaar oude stoommachine in de collectie.

Het voorwerp werd vrijdag aan land gebracht door de TX 68 Vertrouwen en ging daarna door naar Flora. De kotter van Daalder & Van der Vis uit Oosterend viste de machine ten oosten van Smits Knoll op de Noordzee van de bodem. Jutter Jan Uitgeest is blij met de circa 2,5 ton zware aanwinst. 'Het vliegwiel, de krukas en de zuigerstangen zijn allemaal nog goed te zien. Ook de schroefas waar vroeger de schroef aan heeft gezeten, zie je nog goed.' Van welk schip de stoommachine is geweest, is volgens Uitgeest nog niet te zeggen. Met behulp van deskundigen op Terschelling wil hij wel proberen de herkomst te achterhalen. Te zien aan het formaat van de machine (een 2-cylinder compound) kan het volgens Uitgeest geen al te groot schip zijn geweest. Hij omschrijft de stoommachine als een 'unieke' aanwinst voor het museum. 'Hij moet nog worden schoongemaakt en daarna wordt hij onderdeel van de buitencollectie.' De machine ligt vooralsnog op zijn kant. Uitgeest hoopt hem op termijn rechtop te zetten. Een paar restanten van oude netten wijzen er volgens Uitgeest op dat de TX 68 niet de eerste kotter is geweest die op de Noordzee met de stoommachine te maken heeft gehad. 'Daar hebben kotters al vaker hun netten op stukgevaren.' De TX 68 haalde de machine zonder al te veel schade aan de netten boven water.

Zandstra wint

menwedstrijd

Marga Zandstra heeft zondag de eerste wedstrijd om de Jaap de Graafbokaal op haar naam geschreven.

Zandstra behaalde 51 strafpunten. Met 2½ strafpunt meer eindigde Piet Beers als tweede. De derde plaats ging naar Kim Witte, die 58½ strafpunt behaalde. De vierde plaats werd gedeeld door Laura Pollichino en Daphne de Ridder, die voor het eerst in de competitie meerijdt. Vijf combinaties reden een foutloos parcours in de vaardigheid, Piet Beers zette in de barrage de snelste tijd neer.