Kinderen van de school in het Roemeense Ineu.
Kinderen van de school in het Roemeense Ineu. Foto:

Rugtas en schrift dankzij gedichten

Een school in het Roemeense dorp Ineu heeft sinds kort rugtassen en schriften dankzij geld dat Joelia Bonne uit De Koog ophaalde met de verkoop van haar dichtbundel 'Een stukje van mij naar jou' en de giften van derden.

De 25-jarige Bonne doneerde €1094,- waardoor alle kinderen op de school van rugtassen en schriften konden worden voorzien. Volgens haar moeder Yvon Bonne zijn dat in Roemenië allerminst vanzelfsprekendheden. 'Voor arme mensen is alleen al een schrift kopen vaak niet mogelijk. Dan wordt het eten of schoolspullen. En geen schoolspullen betekent dat je niet naar school kunt.' Joelia Bonne, zelf op haar vijfde geadopteerd uit een Roemeens weeshuis, zorgde er ook al voor dat elders in Roemenië een huis werd gebouwd voor een alleenstaande moeder en haar dochters. Daarnaast ging een deel van de opbrengst van de dichtbundel naar een 17-jarig weesmeisje dat de zorg over haar broertjes en zusjes had.

Volgens Yvon Bonne zijn er nog een aantal exemplaren van de dichtbundel, gemaakt in 2006, verkrijgbaar bij de Windroos van het Maartenhuis. De familie Bonne is inmiddels op zoek naar een volgend project in Roemenië om steun te verlenen.